Κάμαλα Χάρις: Αντιδράσεις για τη λήψη του χαπιού της Pfizer ενώ ήταν ασυμπτωματική

Κάμαλα Χάρις: Αντιδράσεις για τη λήψη του χαπιού της Pfizer ενώ ήταν ασυμπτωματική
Κάμαλα Χάρις AP

Την αντίδραση ορισμένβν ειδικών δημόσιας υγείας προκάλεσε η είδηση για την Κάμαλα Χάρις, ότι έλαβε το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, ενώ ήταν ασυμπτωματική. Πολλοί έκαναν λόγο για "προνομιακή αντιμετώπιση".

Λίγες ημέρες μετά την είδηση ότι η Κάμαλα Χάρις διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό, έγινε γνωστό για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι έλαβε το χάπι της Pfizer κατά του ιού.

Είδηση η οποία προκάλεσε την αντίδραση αρκετών ειδικών της δημόσιας υγείας καθώς, όπως είχε γίνει γνωστό, δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα της covid-19.

Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο “Τζορτζ Ουάσιγκτον”, ο οποίος διερωτήθηκε “γιατί θα έδινες το χάπι σε κάποιον χωρίς συμπτώματα;”. Το παραπάνω ερώτημά του μάλιστα, συμπεριέλαβαν και σε άρθρο του politico, με τίτλο “Γιατί η Κάμαλα Χάρις πήρε το χάπι της Pfizer;”.

Στο εν λόγω άρθρο γίνεται λόγος για “ζήτημα ανισότητας στην υγεία” που αναδεικνύεται από την περίπτωση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι περιορισμένες οι διαθέσιμες ποσότητες του φαρμάκου.

“Οι ασυμπτωματικοί και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας δεν είναι ένδειξη για το χάπι της Pfizer” έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζερόμ Άνταμς, Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του CDC, η Κάμαλα Χάρις βρίσκεται σε ηλικία (57 ετών) όπου ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάτι το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει η Σελίν Γκούντνερ, επιδημιολόγος και αρχισυντάκτρια του Kaiser Health News, λέγοντας ότι “δεν το θεωρεί παράλογο”.

Όπως τόνισε, οι οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προβλέπουν ότι το χάπι της Pfizer χορηγείται σε ασθενείς που κινδυνεύουν με επιδείνωση της κατάστασής του, χωρίς να αναφέρονται στην ύπαρξη ή την απουσία συμπτωμάτων.

“Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα που λαμβάνουν οι πρόεδροι, ή οι αντιπρόεδροι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητα ίδια με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο μέσος άνθρωπος”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα