Κασόγκι: “Δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ” λέει η αρραβωνιαστικιά του – Κυρώσεις σε Σαουδάραβες από ΗΠΑ

Κασόγκι:  “Δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ” λέει η αρραβωνιαστικιά του – Κυρώσεις σε Σαουδάραβες από ΗΠΑ
Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι AP

Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ανάρτηση στα social media λίγο μετά μετά τη δημοσιοποίηση της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον θάνατό του. Απαγόρευση εισόδου και κυρώσεις σε Ασίρι και δεκάδες Σαουδάραβες.

Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανήρτησε στο Twitter το μήνυμα “δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ” (#justiceforjamal) λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον θάνατό του.

Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε την επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018.

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισόδου σε 76 Σαουδάραβες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν πρόσωπα τα οποία απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου “Απαγόρευση Κασόγκι” (Khashoggi Ban) και έχουν ως στόχο να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Εικόνα του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη AP


Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ονόματα και οι ιδιότητες των 76 Σαουδαράβων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση δεν αποκαλύφθηκαν.

«Ο Τζαμάλ Κασόγκι πλήρωσε με τη ζωή του επειδή εξέφραζε τις απόψεις του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι θέλει «να τιμωρήσει τις χώρες που απειλούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους ή σε αντιφρονούντες, εκτός των συνόρων τους, απλώς και μόνο επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

«Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι απειλές και οι επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων πρέπει να τελειώσουν. Δεν θα γίνουν ανεκτές από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ασίρι

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος μιας ειδικής μονάδας επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας καθώς και σε βάρος του πρώην υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, του Άχμεντ αλ Ασίρι, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο στρατηγός Ασίρι, ένας στρατιωτικός με μεγάλη επιρροή, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία από τις σαουδαραβικές αρχές αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο. Η τουρκική δικαιοσύνη των κατηγορεί ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που διέταξαν τον φόνο του δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν του είχε επιβάλει κυρώσεις.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στην Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, η οποία στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών περιγράφεται ως μια ειδική μονάδα της Βασιλικής Φρουράς, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, του γνωστού και με τα αρχικά MBS. Η μονάδα αυτή δίνει αναφορά μόνο στον πρίγκιπα και «συμμετείχε σε προηγούμενες επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων, στο βασίλειο και στο εξωτερικό».

Επτά μέλη της Δύναμης αυτής συμμετείχαν στην ομάδα που σκότωσε τον Τζαμάλ Κασόγκι. Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης ήταν υπό την επίβλεψη του Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενού συμβούλου του πρίγκιπα, ο οποίος κατηγορείται επίσης από την Τουρκία για τον φόνο του Κασόγκι. Στη Σαουδική Αραβία δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη απαγορεύσει την είσοδο του αλ Καχτάνι στο αμερικανικό έδαφος.

Ριάντ: “Αναληθή και απαράδεκτα” τα συμπεράσματα των ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (…) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα