Κασουλίδης: ‘Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δεν θα το λύσουμε με κανέναν’

default image

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημειώνει την πρόοδο που έχει επέλθει στις συζητήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τονίζει πως η παρούσα ηγεσία της κατεχόμενης Κύπρου είναι η πιο ενδεδειγμένη για την επίλυση του κυπριακού

«Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι δοτή, ούτε ένα νέο σχέδιο Ανάν», δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και εξηγεί ότι όλα τα κεφάλαια θα κλείσουν μαζί σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε», που θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Κασουλίδης επισημαίνει πως «εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί δεν θα το λύσουμε με κανέναν». Ο Κύπριος υπουργός σημειώνει πως σε όλα τα θέματα, που συζητήθηκαν έγινε πρόοδος.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης υποστηρίζει πως η θεωρία «ότι εμείς (σ.σ.η ελληνοκυπριακή πλευρά) κάναμε τις υποχωρήσεις μας και τώρα πρέπει να έρθει η τουρκοκυπριακή πλευρά και να μας δώσει στο πιάτο τις δικές της υποχωρήσεις, είναι μια θέση που δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Επίσης, επισημαίνει πως «υπερβάσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δυο πλευρές» και αναφέρει δυο περιπτώσεις που η τουρκική πλευρά διαφοροποίησε τη θέσης της. Έχει, είπε, γίνει δεκτή η θέση ότι η Κύπρος θα λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αναγνωρίστηκε ότι είναι σεβαστό το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία». Για το ζήτημα των βασικών ελευθεριών ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις συζητείται «επίμονα και συνέχεια πως θα κατοχυρωθούν, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Ο Κύπριος υπουργός τονίζει πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που θα προνοεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. «Ή πάμε να το λύσουμε ή δεν πάμε», είπε απορρίπτοντας τις εγγυήσεις και επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα