Καταδίκη Δανών ακτιβιστών για λαθραία διακίνηση Σύρων προσφύγων

Καταδίκη Δανών ακτιβιστών για λαθραία διακίνηση Σύρων προσφύγων

Ένοχοι κρίθηκαν μια ακτιβίστρια και ο σύζυγός της , οι οποίοι φιλοξένησαν στο σπίτι τους μια οικογένεια Σύρων και στη συνέχεια την πήγαν σε σιδηροδρομικό σταθμό με προορισμό τη Σουηδία

Μια γνωστή μυθιστοριογράφος, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια οικογένεια Σύρων στο αποκορύφωμα της περσινής κρίσης των προσφύγων, κρίθηκε την Παρασκευή από δικαστήριο της Δανίας ένοχη για λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Στη Λίσμπεθ Ζόρνινγκ Άντερσεν και στον σύζυγό της Μίχαελ Λίντχολμ, δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο, επιβλήθηκε από το δικαστήριο η καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 22.250 κορόνων Δανίας (περίπου 3.000 ευρώ) βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, ο οποίος απαγορεύει στους Δανούς πολίτες να προσφέρουν μεταφορά σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Η Ζόρνινγκ Άντερσεν —πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Δανίας για τα Παιδιά— μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια εξαμελή οικογένεια Σύρων στο σπίτι της, εν μέσω της έλευσης εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στη Δανία, πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Το ζευγάρι πρόσφερε στην οικογένεια καφέ και κέικ στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, πριν ο Λίντχολμ πάει τους Σύρους πρόσφυγες σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου είχαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για τη Σουηδία, σύμφωνα με ΜΜΕ της Δανίας.

««Ήταν η λάθος απόφαση από μέρους του δικαστή. Αφού δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, αυτό δεν μπορούσε να θεωρηθεί εμπορία ανθρώπων, βάσει του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της διακίνησης μεταναστών», τόνισε ο συνήγορος του ζευγαριού, ο Μπγιορν Έλμκιστ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Δανία, όπως και η γειτονική Σουηδία και πολλές ακόμη χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της αντιδρώντας στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Δεν είμαι περήφανος για αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Η νομοθεσία μας είναι κακή. Ήλπιζα ότι οι δικαστές θα το αντιμετώπιζαν με ανοικτό μυαλό», ανέφερε ο Έλμκιστ μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στο δικαστήριο του Νίκεμπινγκ της νοτιοανατολικής Δανίας.

 Το ζευγάρι, διευκρίνισε ο δικηγόρος, δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες, ενώ έχει δύο εβδομάδες για να ασκήσει έφεση.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: