Καταλονία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ενάντια στο δημοψήφισμα

Καταλονία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ενάντια στο δημοψήφισμα
Anti-independence demonstrators march waving Spanish flags against the referendum downtown Barcelona Saturday, Sept. 30 2017. The planned referendum is due to be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP Photo/Emilio Morenatti)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στη Βαρκελώνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία

«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελώνης ενώ μερικοί προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια τους.

«Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης και υποστηρικτή της ανεξαρτησίας.

Ο διαδηλώσεις υπέρ της παραμονής στην Ισπανία είναι σπάνιες στην Καταλονία, παρόλο που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περισσότεροι είναι οι Καταλανοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ισπανία απ’ όσους θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγελθεί από την περιφερειακη κυβέρνηση δίνει μάλιστα ένα προβάδισμα στην παράταξη του όχι με 49,4% των ερωτηθέντων, έναντι 41,1% που θέλουν την ανεξαρτησία.

Αντίθετα πάνω από 70% των Καταλανών επιθυμούν το θέμα να διευθετηθεί με ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

«Βρίσκομαι εδώ επειδή βαρέθηκα αυτή τη ρήξη, αυτή η ‘αντι-δημοκρατία’ με κουράζει, αυτό που μας επιβάλλουν, οι παραβιάσεις του νόμου και το γεγονός ότι αισθανόμαστε διαφορετικοί» από την υπόλοιπη Ισπανία, συνοψίζει η Μαρία Ζοζέ Μορένο, μια διαδηλώτρια 54 ετών στη Βαρκελόνη.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, γιατί όχι, με συναινετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της Ευρώπης και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι Ισπανία».

Φωτό:AP Photo/Emilio Morenatti

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα