Καταλονία: Η πιο έξυπνη εναλλακτική λύση οι εκλογές

Καταλονία: Η πιο έξυπνη εναλλακτική λύση οι εκλογές
Spanish newspapers announce the breaking news in their front page the independence of the Catalonia region reading in one of them, right, ''Catalan Republic is Born'', in Pamplona, northern Spain, Saturday, Oct. 28, 2017, a day after Catalonia's regional parliament announced the new Republic of Catalonia.(AP Photo/Alvaro Barrientos) AP Photo/Alvaro Barrientos

Τη σημασία της προκήρυξης των εκλογών στην Καταλονία μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 αναλύει ο αρθρογράφος της La Vanguardia, Ενρίκ Tζουλιάνα

Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, που όμως επιβλήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έπειτα από την ψήφιση στη Γερουσία του Άρθρου 155 του Συντάγματος. Οι ξένοι ανταποκριτές ανοίγουν διάπλατα τα μάτια από την έκπληξη.

Το πρωί παρίστανται στη γέννηση ενός κράτους σε μία ολομέλεια που έμοιαζε με κηδεία και το απόγευμα ανακοινώνεται από τη Μαδρίτη η προκήρυξη εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα. “Μη μιλάτε πια για τον ιταλικό πολιτικό λαβύρινθο και για τα περίπλοκα ελληνικά έπη, η δική σας περίπτωση είναι ακόμη πιο μπλεγμένη”, σχολίαζε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μαρία Άντζελα Παόνε.

Μία προκήρυξη άμεση, ταχύτατη και κάθετη, που διέψευσε όσους προέβλεπαν μία μακρά αναστολή της καταλανικής αυτονομίας, πέρα από το απώτατο όριο των έξι μηνών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μπορεί να μοιάζει με μία ριψοκίνδυνη απόφαση –μία υποθετική επανάληψη των αποτελεσμάτων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015– όμως ίσως να είναι η πιο έξυπνη εναλλακτική λύση.

Ο Ραχόι απέρριψε την “κατάληψη” της Καταλονίας που απαιτούσαν οι πιο σκληροπυρηνικοί κύκλοι της ισπανικής δεξιάς. Μία μακρά αναστολή του αυτοδιοίκητου που θα τους έδινε ένα μάθημα. Μία παρατεταμένη χρονικά επέμβαση για να θέσουν υπό έλεγχο το τοπικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3, να βάλουν χέρι στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μία μακρά αναστολή της αυτοδιακυβέρνησης ώστε να τεθούν εκτός οι αυτονομιστές, μέσα από την απαγόρευση των κομμάτων τους, όπως έγινε και στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) με το Έρι Μπατασούνα. Μία απαγόρευση αδύνατη να τεθεί προς ψήφιση στο ισπανικό Κοινοβούλιο, καθώς δεν διαθέτει η κυβέρνηση εκεί την πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί μία νομοθεσία τέτοιου μεγέθους και αμφιβόλου συνταγματικότητας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει άλλωστε προτάξει στο καταστατικό του πως η Ισπανία δεν είναι μία μαχητική δημοκρατία, γεγονός που σημαίνει πως είναι δυνατόν κάποιος να υποστηρίζει ιδέες που αντίκεινται στο Σύνταγμα, αρκεί να μην παραβιάζονται οι νόμοι. Αυτό θα ήταν ένα σκάνδαλο.

Μία αναστολή του αυτοδιοίκητου άνω του εξαμήνου θα ήταν επίσης και το όνειρο πολλών αυτονομιστών, γιατί έτσι θα μπορούσαν να παρακινήσουν μία εκτεταμένη και πολύμορφη κοινωνική αντίσταση απέναντι στον “εισβολέα”. Στόχος: να συγκεντρώσουν δυνάμεις για να επιτευχθεί ένα πραγματικά δημοψηφικά πλειοψηφικό αποτέλεσμα την όποια στιγμή θα διεξάγονταν εκλογές, έπειτα δε από πολύμηνη πικρία και κινητοποιήσεις. “Πρόκειται να μπούνε σε ένα νέο Βιετνάμ”, υπολόγιζαν στην αόρατη επιτροπή που συμβούλευε τον Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο Ραχόι όμως δεν θέλησε να δώσει τη μάχη στο πεδίο που επεδίωκαν οι αντίπαλοί του. Το κεντρικό κράτος γνωρίζει καλά πως ο έλεγχος από απόσταση της Τζενεραλιτάτ είναι μία πολύπλοκη υπόθεση. Είχαν δει το Βιετνάμ να έρχεται και αυτό θέλουν να αποφύγουν.

Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ικανοποιούν και τους Σοσιαλιστές του PSOE και προσφέρουν ικανό περιθώριο ελιγμών στο ασφυκτιών καταλανικό αδελφό κόμμα PSC. Οι Σοσιαλιστές μπορούν να ισχυρισθούν ότι χάρις σε αυτούς η επέμβαση μέλλει να είναι “η ελάχιστη”, ή περιορισμένη χρονικά. Χαρούμενος θα είναι επίσης και ο Άλμπερτ Ριβέρα, που απαιτούσε την εφαρμογή του Άρθρου 155 για μία άμεση προκήρυξη εκλογών. Ίσως το κόμμα με τη μεγαλύτερη φθορά από την απόφαση τούτη να είναι το καταλανικό ΡΡ. Θα είναι άραγε ξανά επικεφαλής του ο Τσαβιέρ Γκαρσία Αλβιόλ;

Μήνυμα προς το εξωτερικό, που δεν πιστεύει στην καταλανική ανεξαρτησία: η επέμβαση θα είναι σύντομη. Μήνυμα προς το εσωτερικό: να αποφασίσει η ίδια η καταλανική κοινωνία ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρει. Στο Μονκλόα διαθέτουν δημοσκοπήσεις. Υπάρχει μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. Υπάρχει μεγάλη διάθεση να βγει η κοινωνία από τούτο το άγχος.

Τα κόμματα της ανεξαρτησίας βρίσκονται ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος: εάν συμμετάσχουν στις εκλογές, ακυρώνουν, ή υποβαθμίζουν την κρατική υπόσταση της περιοχής, που προς ώρας κανένα ξένο κράτος δεν αναγνωρίζει. Εάν μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ενδέχεται να μείνουν έξω από το παιχνίδι. Αλλά είναι ικανά να βρουν μία εφευρετική λύση.

Όσο οι ώρες περνούν, μεγαλώνει το “σφάλμα του Πουτζντεμόν”. Τις εκλογές αυτές θα μπορούσε να τις έχει προκηρύξει εκείνος, με την Τζενεραλιτάτ όρθια και μία κοινωνική στήριξη ακόμη πιο ευρεία από εκείνη που θέλουν να παρουσιάζουν τα παραμορφωτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρόεδρος αισθάνθηκε πληγωμένος από την πισώπλατη μαχαιριά της ERC και δεν ανέχθηκε να τον αποκαλούν προδότη στο Twitter. Αλλά όμως πάντοτε θα μετανιώνει που δεν ήταν εκείνος που προκήρυξε εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, όταν είχε πίσω του να τον στηρίζει τον ενθουσιασμό του κόσμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Vanguardia, Φωτό: AP Photo/Alvaro Barrientos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα