Καταλονία: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών για τα επεισόδια

Καταλονία: Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών για τα επεισόδια
A girls grimaces as Spanish National Police pushes away Pro-referendum supporters outside the Ramon Llull school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, early Sunday, 1 Oct. 2017. Catalan pro-referendum supporters vowed to ignore a police ultimatum to leave the schools they are occupying to use in a vote seeking independence from Spain. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Καταδίκη από τους Ευρωπαίους πολιτικούς των βίαιων γεγονότων κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία

Τα βίαια γεγονότα στην Καταλονία, κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, καταδικάζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ επεσήμανε: “Η Ισπανία είναι φιλικό κράτος, ένας περήφανος λαός. Ειλικρινά ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην Ισπανία”.

Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Reuters. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ καταδίκασε τη βία στην Καταλονία, όμως πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς δήλωσε: “Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Ισπανία είναι μία από τις καλύτερες φίλες της Σερβίας. Η Μαδρίτη βρίσκεται στην ίδια θέση με το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφστατ, τόνισε: “Δεν θέλω να παρέμβω σε εσωτερικά θέματα, αλλά καταδικάζω τα γεγονότα στην Καταλονία. Από τη μία οι αυτονομιστές προχώρησαν με το αποκαλούμενο δημοψήφισμα που απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας καλά πως μια μειοψηφία θα συμμετείχε καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της απόσχισης.

Από την άλλη η χρήση υπέρμετρης βίας για την αναχαίτιση του δημοψηφίσματος. Στην ΕΕ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με τον πολιτικό διάλογο και το σεβασμό της συνταγματικής τάξης, όπως ενισχύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Είναι καιρός για αποκλιμάκωση. Μόνο με διαπραγματεύσεις όπου θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, ακόνη και η καταλανική αντιπολίτευση θα βρεθεί λύση”.


Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον κάλεσε την Ισπανία να «αλλάξει πορεία» και καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας σε πολλά εκλογικά τμήματα για να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η Στέρτζον, η οποία είχε ήδη ζητήσει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εικόνες που προέρχονται απ’ αυτή την ισπανική περιφέρεια.

«Ανεξάρτητα από τις απόψεις μας για την ανεξαρτησία, οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε τις σκηνές που εξελίσσονται εκεί και να καλέσουμε την Ισπανία να αλλάξει πορεία πριν κάποιος τραυματισθεί σοβαρά. Ας αφήσουμε τους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά», έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

(Φωτό: AP Photo/Emilio Morenatti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα