Κατάρρευση για τον Τζέιμι Όλιβερ: Πτώχευσαν τα εστιατόριά του στη Βρετανία

Κατάρρευση για τον Τζέιμι Όλιβερ: Πτώχευσαν τα εστιατόριά του στη Βρετανία
Ο Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ σε εκδήλωση στο Τορόντο του Καναδά τον Οκτώβριο του 2016 Arthur Mola/Invision/AP

Θύμα της κρίσης στην εστίαση έπεσε ο διάσημος Βρετανός σεφ, ο οποίος αναγκάζεται να κλείσει 25 από τα καταστήματά του. Χάνονται 1.000 θέσεις εργασίας.

Ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ, που συνέβαλε στην εκλαΐκευση της εγγλέζικης γαστρονομίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τρίτη την πτώχευση των εστιατορίων του στη Βρετανία, μια εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας.

Τα περισσότερα από τα εστιατόρια αυτά ανήκουν στην αλυσίδα Jamie’s Italian η οποία άρχισε τη δραστηριότητά της το 2008 σε πολύ εμπορικούς δρόμους κυρίως του Λονδίνου και μεγάλων πόλεων της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, συνολικά πλήττονται 25 καταστήματα του διάσημου μάγειρα που έγινε επιχειρηματίας.

“Είμαι συντετριμμένος από την πτώχευση των εστιατορίων μας στη Βρετανία”, έγραψε ο σεφ στο Twitter. “Είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους προμηθευτές μας που δόθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια”, έγραψε ο “γυμνός σεφ” σε ανακοίνωση.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα εστιατόρια αυτά τέθηκαν υπό διαχείριση –μια μορφή προστασίας από τους δανειστές. Το δικηγορικό γραφείο KPMG, που όρισε ο όμιλος Όλιβερ ως διαχειριστές θα αναζητούσε έναν ή αρκετούς αγοραστές για την εξαγορά όλης της εμπορικής επιχείρησης ή μέρους αυτής. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση για την πτώχευση, το KPMG ανακοίνωσε ότι 22 από τα 25 εστιατόρια κλείνουν αμέσως και οριστικά.

“Δυστυχώς, το κλείσιμο αυτών των εστιατορίων οδηγεί στην απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, από τους 1.300 των 25 εστιατορίων”, εξήγησε το KPMG. Τα εστιατόρια του Όλιβερ στο εξωτερικό δεν θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή, διευκρίνισε.

Οι πολύ σκληρές επιχειρηματικές συνθήκες στην εστίαση

Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον τομέα της εστίασης είναι οι πιο σκληρές που έχω γνωρίσει ποτέ στη Βρετανία”, υπογράμμισε ο Γουίλ Ράιτ, ένας από τους διαχειριστές του KPMG. “Η διεύθυνση των εστιατορίων Όλιβερ εργάστηκε ακατάπαυστα για να σταθεροποιήσει την επιχείρηση παρά την αύξηση των τιμών και μια μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις νέες επενδύσεις που ήταν απαραίτητες για να ανταποκριθεί η επιχείρηση στην κρίση ρευστότητας”, πρόσθεσε.

Το steakhouse Barbecoa και το Jamie Oliver’s Diner επίσης πλήττονται από τη διαχείριση, που περιλαμβάνει το Fifteen στο Λονδίνο, ένα από τα πρώτα εστιατόρια που ίδρυσε ο Όλιβερ το 2002, μια κοινωνική επιχείρηση που έχει στόχο την εκπαίδευση άνεργων νέων.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα σοκ για την κοινή γνώμη στη Βρετανία, όπου ο Τζέιμι Όλιβερ είναι μια προσωπικότητα της μαγειρικής την τελευταία 20ετία, γνωστός για την έκδοση πολλών βιβλίων μαγειρικής και την παρουσίαση πολλών τηλεοπτικών εκπομπών.

Το συνδικάτο Unite αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι “η παρούσα οικονομική αβεβαιότητα δεν βοηθούσε τον τομέα της εστίασης”. Αλλά πρόσθεσε ότι ο Τζέιμι Όλιβερ είναι αναμφίβολα χαμένος μιας στρατηγικής ενός “υπερβολικά γρήγορου επεκτατισμού”.

Ο 43χρονος Όλιβερ βοήθησε να αναδειχτεί η βρετανική γαστρονομία, τομέας που έγινε πάρα πολύ ανταγωνιστικός.

Στις αρχές του 2017, ο διάσημος σεφ με το ανέμελο στυλ του ροκ σταρ είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο έξι εστιατορίων της αλυσίδας Jamie’s Italian στη Βρετανία, επιρρίπτοντας τότε την ευθύνη στο Brexit που εξαιτίας του ακρίβυναν οι τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των ιταλικών πιάτων του.

Η αλυσίδα εστιατόριων του Όλιβερ είναι το τελευταίο θύμα ενός βίαιου εμπορικού κλίματος στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Βρετανίας.

Τον Μάρτιο, ο Όμιλος Εστιατορίων Boparan (BRG) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των καταστημάτων των αλυσίδων του Giraffe και Ed’s Easy Diner, ενώ οι αλυσίδες Carluccio’s, Prezzo, Strada και Gourmet Burger Kitchen έκλεισαν εστιατόρια τους το 2018.

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες δείχνουν αύξηση της τάσης για μενού που παραγγέλλονται μέσω των εφαρμογών του κινητού όπως προσφέρουν οι αλυσίδες Just Eat και Deliveroo και μια προτίμηση για ταχύτερη εξυπηρέτηση στο φαγητό σε σχέση με τα εστιατόρια όπως του Όλιβερ, που μαγειρεύουν με τον κλασικό τρόπο τα πιάτα τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version