Κάτι… περίεργο συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με τους Προέδρους στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε.)
ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε.) EUROKINISSI

Για τον 64χρονο Αντόνιο Ταγιάνι, η έκπληξη δεν ήταν μεγάλη. Οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μπερλουσκόνι ήταν γνωστές και κατά την εκλογή του

Καταρχάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον οποίο υπέδειξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροδεξιάς σε περίπτωση επικράτησης του Φόρτσα Ιτάλια στις εκλογές της Κυριακής. Και ο Πρόεδρος Ταγιάνι αποδέχθηκε την πρόταση!

Κι επίσης ο Κάρλας Πουτζντεμόν, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται πολιτικός εξόριστος στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση της προεδρίας της καταλανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον προς το παρόν.

Για τον 64χρονο Αντόνιο Ταγιάνι, η έκπληξη δεν ήταν μεγάλη. Οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μπερλουσκόνι ήταν γνωστές και κατά την εκλογή του. Ο 81χρονος επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, που κατεβαίνει στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι επιθυμεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι άλλωστε δεν μπορεί να αναλάβει αιρετό αξίωμα αφού σε βάρος του υπάρχει καταδίκη.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπερλουσκόνι για την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Απόψε του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω την Ιταλία», έγραψε την Πέμπτη ο Ταγιάνι στο twitter. «Πλέον η απόφαση επαφίεται στους συμπολίτες μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε. Μιλώντας από το τηλεοπτικό του κανάλι, ο Μπερλουσκόνι χαιρέτισε το «καλό νέο». «Ξέρω ότι είναι κρίμα που παίρνω τον Αντόνιο Ταγιάνι από την Ευρώπη, αλλά είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας», είπε.

Όμως για τον Κάρλας Πουτζντεμόν, η απόφασή του αποτελεί έκπληξη και στις Βρυξέλλες. Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος της Καταλονίας. Ο ίδιος είπε ότι αυτός ήταν «ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση» στην Καταλονία μέσω βίντεο που πόσταρε επίσης στο twitter. Η απόφασή του χαρακτηρίζεται πλήγμα για το στρατόπεδο των αυτονομιστών. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για ανάδειξη νέου προέδρου και υπουργικού συμβουλίου στην περιοχή.

ADVERTISING

SHARE: