Κατηγορηματικοί οι Γερμανοί: Καμία νέα πρόταση στη Βρετανία για να μείνει στην ΕΕ

default image

"Δεν μπορεί να είσαι λίγο έγκυος, ούτε μισός εταίρος", ξεκαθάρισε ο αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. "Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια καλύτερη συμφωνία", επεσήμανε ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ και υπουργός Ειδικών Υποθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει στη Βρετανία καμία νέα πρόταση για να την κρατήσει στους κόλπους της  και δεν μπορεί να είναι “μισός εταίρος”, ξεκαθάρισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

“Οι Βρετανοί έχουν πλέον αποφασίσει να προχωρήσουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί να τους προσφέρει η ΕΕ για να τους κρατήσει”, δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη του, στην οποία εμφανίζεται να κρατάει μια πιο σκληρή στάση σε σύγκριση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η τελευταία, το Σάββατο, είχε φανεί συμφιλιωτική προς τη Βρετανία, ζητώντας νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τον “στενό συνεργάτη”. “Είναι σαφές. Δεν μπορεί να είσαι λίγο έγκυος. Ούτε μισός εταίρος”, είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας επέκρινε, επίσης, τον Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας λόγο για “μεγάλη και ιστορική γκάφα” του, την κήρυξη του δημοψηφίσματος και τον καλεί να προχωρήσει σύντομα τις διαδικασίες. “Οι Βρετανοί κάποια μέρα θα καταριούνται τον Μπόρις Τζόνσον”, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

“Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια καλύτερη συμφωνία”

Το σενάριο της χρησιμοποίησης του δημοψηφίσματος για διεκδίκηση από πλευράς Βρετανίας μιας καλύτερης συμφωνίας με την ΕΕ, απέρριψε κατηγορηματικά ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και Ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Υποθέσεων, Πίτερ Αλτμάιερ

Σε συνέντευξη του στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας Deutchlandfunk, ο Αλτμάιερ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο”.

Ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει, ακόμα, ότι δεν αναμένει η Βρετανία να προχωρήσει σύντομα στην κατάθεση της αίτησης εξόδου από την ΕΕ, κάτι που πιθανόν να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. “Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε”, σημείωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ, ο Αλτμάιερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του, καθώς αμφιβάλλει αν είναι αυτή τη στιγμή φρόνιμο να αρχίζουν οι σχετικές συζητήσεις. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών κι αυτό μπορεί να γίνει με ομοφωνία. Μια τέτοιου είδους συναίνεση δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών μελών. Ο Αλτμάιερ τάχθηκε υπέρ της εντατικότερης ενασχόλησης με επίκαιρες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ή της ουκρανικής κρίσης.

“Το Λονδίνο να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις του Brexit”

Ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND, δήλωσε ότι οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρουν χρόνο και να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρουν χρόνο για να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ’ αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit”, δήλωσε ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι “ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες”, δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, “αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα