Κατηγορούμενος για κατασκοπεία ο Σνόουντεν

default image

Ο πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA κατηγορείται για κατασκοπεία από τις αμερικανικές αρχές

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν, ενός πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) ο οποίος παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε στον Τύπο την ύπαρξη απόρρητων προγραμμάτων παρακολούθησης, όπως φαίνεται από δικαστικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η απαγγελία των κατηγοριών είναι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης σε μια ενδεχομένως μακρά νομική μάχη για να επιστρέψει ο Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ, όπου πιστεύεται πως κρύβεται, και να δικαστεί από ένα αμερικανικό δικαστήριο. Μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ έγραψε πως ο Σνόουντεν βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, αλλά οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Σνόουντεν κατηγορήθηκε για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, για μη εγκεκριμένη γνωστοποίηση πληροφοριών για την εθνική άμυνα και για εσκεμμένη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα πρόσωπα, αναφέρεται στην ποινική προσφυγή, η οποία φέρει ημερομηνία 14 Ιουνίου.

Τα δύο τελευταία αδικήματα εμπίπτουν στον αμερικανικό Νόμο περί Κατασκοπείας και επιφέρουν πρόστιμα και ποινές κάθειρξης μέχρι 10 ετών.

Χθες αποσφραγίσθηκε μόνο μία σελίδα της προσφυγής. Μια ένορκη κατάθεση που τη συνοδεύει παραμένει σφραγισμένη.

Δύο αμερικανικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί τμήμα της Κίνας, αλλά έχει ευρεία αυτονομία, στην οποία περιλαμβάνεται ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ”, η οποία αναφέρθηκε πρώτη χθες στην ποινική προσφυγή, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Χονγκ Κονγκ να θέσει υπό κράτηση τον Σνόουντεν με προσωρινό ένταλμα σύλληψης.

Η κινεζόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Apple Daily αναφέρει πως αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήρθαν σε επαφή με τον Σνόουντεν, βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτόν και του παρέχουν προστασία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η αστυνομία ήλεγξε τα έγγραφά του, αλλά δεν συζήτησε μαζί του άλλα θέματα ούτε του πήρε δηλώσεις.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ Άντι Τσανγκ δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ θα ασχοληθεί με την περίπτωση του Σνόουντεν σύμφωνα με το νόμο και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα