Καύσωνας στην Ευρώπη: Τα ρεκόρ θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο

Ηλικιωμένος προσπαθεί να δροσιστεί από τον καύσωνα στο Παρίσι
Ηλικιωμένος προσπαθεί να δροσιστεί από τον καύσωνα στο Παρίσι AP

Στο "κόκκινο" βρίσκεται ήδη ο υδράργυρος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε καμίνι έχουν μετατραπεί Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να ιδρώνει σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο καύσωνας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Τα ρεκόρ πέφτουν το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία, 40,9 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας...

Αύριο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κι άλλο και στη Γαλλία ενδέχεται να σπάσει το "εθνικό ρεκόρ" που ανάγεται στον Αύγουστο του 2003 και είναι οι 44,1 βαθμοί που είχαν καταγραφεί στο Γκαρ.

Η Meteo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, έχει θέσει σε "κόκκινο συναγερμό" τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών.

Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια. Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για "ζωτικές ανάγκες" και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καιρός, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Η εβδομάδα της κόλασης": Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη - Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Γερμανία

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Ο καύσωνας έβγαλε τους Ευρωπαίους από τα ρούχα τους: Κυκλοφορούν ολόγυμνοι στους δρόμους

"Ραντεβού στα τυφλά" με τον καύσωνα σε Γαλλία και Ισπανία

SHARE: