Κένυα: 147 νεκροί στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα

default image

Στους 147 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση των Σεμπάμ στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα. Οι αρχές επικήρυξαν έναν ισλαμιστή αντάρτη

Τουλάχιστον 147 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους φοιτητές, σκοτώθηκαν σήμερα στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εναντίον του πανεπιστημίου της Γκαρίσα στη βορειοανατολική Κένυα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, η οποία διευκρίνισε ότι η κατάσταση ομηρίας έχει τερματιστεί.

«Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η επιχείρηση που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο του Πανεπιστημίου έχει «ολοκληρωθεί (και) οι 4 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» προσέθεσε η υπηρεσία, σχεδόν 16 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης σε αυτήν την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σομαλία.

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, που επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ομηρία έχει τερματιστεί» στη Γκαρίσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «587 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

 

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν οι 500 και πλέον άνθρωποι βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων που οι Σεμπάμπ υποστήριζαν ότι κρατούσαν ομήρους ή επρόκειτο για φοιτητές που είχαν κρυφτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Γύρω στις 05:30 το πρωί τοπική ώρα σήμερα, μια ομάδα ενόπλων σκότωσε δύο φρουρούς στην είσοδο του πανεπιστημίου, έπειτα άνοιξε πυρ αδιακρίτως εντός της πανεπιστημιούπολης, προτού εισβάλει στους κοιτώνες, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες φοιτητές.

 

Καταδικάζουν Λευκός Οίκος και ΟΗΕ. Βοήθεια προσφέρει η Γαλλία κατά της τρομοκρατίας

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον έντονο τρόπο» την επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 147 ανθρώπων.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον αθώων ανδρών και γυναικών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα» τόνισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ουάσιγκτον επιπλέον προσέφερε τη βοήθειά της στο Ναϊρόμπι προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Η Γαλλία «είναι έτοιμη να συνεργαστεί» με την Κένυα «στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» μετά την επίθεση εναντίον του πανεπιστημίου επισήμανε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

 

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό των κενυατικών αρχών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εκείνες στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» σύμφωνα με το δελτίο τύπου του μεγάρου των Ηλυσίων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Κένυας, που πρέπει να αντιμετωπίσει την πλέον επιθετική τρομοκρατία, αυτήν που επιτίθεται εναντίον των νέων, της γνώσης και της εκπαίδευσης».

Ο Φρανσουά Ολάντ «συμμερίζεται την οδύνη των πολυάριθμων θυμάτων της επίθεσης εναντίον του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, καταδίκασε επίσης με έντονο τρόπο «την τρομοκρατική επίθεση» των ισλαμιστών Σεμπάμπ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα