Κέρδισε στα σημεία ο Ομπάμα στο 3ο ντιμπέιτ

default image

Έλαβε τέλος η τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ που εστιάστηκε στην εξωτερική πολιτική (Pics + Vid)

Νικητής αναδείχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τρίτο και εξαιρετικά κρίσιμο debate έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ. Η θεματική της συζήτησης αφορούσε στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις τον ΗΠΑ, ένα θέμα που αποτελεί το αδύνατο χαρτί του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε ο Ομπάμα.

Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν από το πανεπιστήμιο Lynn  στη Μπόκα Ρατόν της Φλόριντ την τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση διάρκειας ενενήντα λεπτών μεταξύ του  Μπάρακ Ομπάμα και του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ  δύο  εβδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα  εξωτερικής πολιτικής. Την τηλεμαχία, μετέδωσαν απευθείας όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ( C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News και MSNBC).

Την τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση συντόνισε ο Μπομπ Σίφερ του CBS και είχε παρόμοια μορφή με την πρώτη τηλεμαχία.

Το 90λεπτο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ήταν χωρισμένο στις εξής ενότητες: Ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και το Ιράν, οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και η άνοδος της Κίνας.

Οι δύο υποψήφιοι έβαλαν τα δυνατά τους σε μια προεκλογική κούρσα που διεξάγεται στήθος με στήθος.

Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC News και της Wall Street Journal, η οποία δόθηκε  στη δημοσιότητα, έδειξε ότι Ομπάμα και Ρόμνεϊ θα έρχονταν ισόπαλοι με 47% έκαστος, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν δίνουν στο Ρόμνεϊ μικρό προβάδισμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίστηκε με μπλε γραβάτα, και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, με μπλε κόκκινη ριγέ γραβάτα.

Ισλαμικός εξτρεμισμός

Ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι “Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό”.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο Ρόμνεϊ λέγοντας ότι “όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, φαίνεται ότι θέλετε να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 1980, την κοινωνική πολιτική του 1950 και την οικονομική πολιτική του 1920.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία Ρόμνεϊ, κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη”. Πρόσθεσε επίσης ότι όσα είχαν γραφτεί στις εφημερίδες σχετικά με τη συμφωνία συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι αναληθή.

Μέση Ανατολή , Ιράν και Συρία

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι όταν επισκέφθηκε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν μετέβη στο Ισραήλ, τον πιο κοντινό σύμμαχο των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα απάντησε ότι όταν είχε πάει στο Ισραήλ ως υποψήφιος πρόεδρος δεν είχε πάρει μαζί του δωρητές, ούτε συμμετείχε σε κάποια εκδήλωση για να συγκεντρώσει χρήματα- μία σαφή αιχμή για τη στάση του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι επέτρεψε να κυριευτεί η Μ. Ανατολή από ένα διευρυνόμενο “κύμα χάους”, με τον Ομπάμα να κατηγορεί τον ανθυποψήφιο του για πολιτική χωρίς συνοχή για το Ιράκ και Αφγανιστάν, που σημαίνει “λαθεμένη και αδύναμη ηγεσία”.

Σε μία επίθεση του Ομπάμα προς τον Ρόμνεϊ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε παρωχημένες τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε ότι “αυτό που συμβαίνει εκεί μας ραγίζει την καρδιά”, ωστόσο χαρακτήρισε “επικίνδυνη” κάθε πιθανή στρατιωτική παρέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Ρόμνεϊ είπε ότι η αλ Κάιντα παραμένει “μία μεγάλη απειλή”. Ο Ομπάμα απάντησε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του αποδεκατίστηκε η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωση

Στη θεματική για το Ιράν, ο Ομπάμα είπε ότι “ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, όπως και για την ασφάλεια του Ισραήλ”.

“Αν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι του”, τόνισε επίσης ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι ο σπουδαιότερος σύμμαχος της χώρας στην περιοχή.

Η θέση των υποψηφίων για την Κίνα

Στη θεματική για την Κίνα, ο Ομπάμα είπε ότι “η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος, αρκεί να εφαρμόζει τους διεθνείς νόμους”. Και πρόσθεσε: Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, αναδείξαμε περισσότερες εμπορικές παραβάσεις της Κίνας από όσες η προηγούμενη διακυβέρνηση σε 8 χρόνια θητείας.

Ο Ρόμνεϊ έκανε λόγο για νομισματικό πόλεμο εκ μέρους της Κίνας: “Πρέπει να τους πούμε: Παίζετε επιθετικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, είπε και τόνισε ότι εκείνος επιδιώκει τη συνεργασία, αρκεί και η Κίνα να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά.

Η απάντηση Ομπάμα για τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών

Μία από τις δυνατές στιγμές  του Ομπάμα ήταν όταν ο Ρόμνεϊ τον κατηγόρησε για μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. “Μιλήσατε για το Πολεμικό Ναυτικό και ότι έχουμε λιγότερα πλοία από ό,τι είχαμε το 1916. Έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες. Έχουμε αυτά τα πράγματα που ονομάζονται αεροπλανοφόρα. Έχουμε αυτά τα πλοία που πηγαίνουν κάτω από το νερό, τα πυρηνικά υποβρύχια”.

Η τακτική των στρατοπέδων πριν την τηλεμαχία

Η σημερινή τηλεμαχία είναι η τελευταία ευκαιρία για άμεση αντιπαράθεση. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικεντρώσει τη πρόσφατη αντεπίθεσή τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για βιαστική αξιολόγηση του περιστατικού και ελλιπή πρότερο σχεδιασμό.

Από τη πλευρά του ο Ομπάμα έχει αρκετά ισχυρή εικόνα στο αμερικανικό κοινό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -ο ίδιος δεν χρειάζεται καν να υπενθυμίσει στο κοινό το πότε και πώς «εξουδετερώθηκε» ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Διανύοντας τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, η οικονομία και τα άλλα εσωτερικά ζητήματα είναι το κύριο μέλημα και για τους δύο υποψηφίους.

Αγκάθι στην προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων και το σύστημα της Υγείας και των ασφαλίσεων. Ο Ρόμνεϊ προτίθεται να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, ενώ ο Ομπάμα απαντώντας λέει πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δε λέει με τι θα αντικαταστήσει τους νόμους που παρέχουν ασφάλεια υγείας σε 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που τώρα δεν καλύπτονται από πουθενά.

Στην επίθεση Ομπάμα κατά Ρόμνεϊ προστίθεται η αβεβαιότητα του τι θα κάνει ο Ρόμνεϊ σε περίπτωση εκλογής του, καθώς όπως αναφέρεται έχει αλλάξει τη θέση του σε πολλά ζητήματα.

Ο Ομπάμα πέρασε το σαββατοκύριακο με προπαρασκευαστική συνοδεία με στόχο την προετοιμασία του για την τηλεμαχία, ενώ ο Ρόμνεϊ φαίνεται να προετοιμάζεται στην Φλόριντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα