Κερδίζει πόντους ο Μακρόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές

Κερδίζει πόντους ο Μακρόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές
French President Emmanuel Macron, 2nd right, attends a cabinet meeting with his newly named ministers : Justice minister Francois Bayrou, right, Interior minister Gerard Collomb, center, Foreign Affairs minister Jean-Yves Le Drian, 2nd left, and Economy minister Bruno Le Maire, left, at the Elysee Palace in Paris, France, Thursday, May 18, 2017. French President Emmanuel Macron named a mix of prominent and unknown figures from the left and the right Wednesday to make up the government tasked with pushing through his plans to reduce labor protections, tighten European unity and boost military spending. (AP Photo/Francois Mori, Pool) AP

Το νεοσύστατο κόμμα του Γάλλου Προέδρου σημειώνει συνεχή δημοσκοπική άνοδο. Η νέα γαλλική κυβέρνηση «προφανώς σχηματίσθηκε για να διαρκέσει» λέει ο Εντουάρ Φιλίπ

Η στήριξη προς το νεοιδρυθέν κεντρώο κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου μήνα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να καταφέρει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive διαπίστωσε ότι το κόμμα του Μακρόν La République En Marche!, μαζί με τους πολιτικούς του συμμάχους, αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στις 11 Ιουνίου.

Από τους 4.600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 32% απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια δημοσκόπηση στις 11 Μαϊου και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με δημοσκόπηση της 7ης Μαϊου, την ημέρα δηλαδή που ο Μακρόν επικράτησε επί της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν και εξελέγη νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση της Harris δεν κάνει προβλέψεις για το τι ενδεχομένως να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση ή πόσες έδρες αναμένεται να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τοποθετείται στο 19% για το καθένα, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από δημοσκόπηση της 11ης Μαϊου.

Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπόκτακτη Γαλλία” αύξησε τις δυνάμεις του κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές μείωσαν τις δυνάμεις τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 6%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 15-17 Μαϊου μετά την ανακοίνωση απο τον Μακρόν του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, και πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Έξι στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η κυβέρνηση σχηματίστηκε για να διαρκέσει

Η νέα γαλλική κυβέρνηση «προφανώς σχηματίσθηκε για να διαρκέσει» και πέραν των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France Inter ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, υποσχόμενος ότι θα προσπαθήσει να δώσει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πλειοψηφία που έχει ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην εικόνα της πολιτικής ανασύνθεσης που επιχειρούμε» με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, με μέλη της πρόσωπα που προέρχονται από την αριστερά, το κέντρο, την δεξιά και την κοινωνία των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το νέο κυβερνητικό σχήμα συγκροτήθηκε για να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ή για να έχει διάρκεια, ο δήμαρχος της Χάβρης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση.

«Υπάρχουν σημαντικές βουλευτικές εκλογές…, που αποτελούν προϋπόθεση για αυτά που θα ακολουθήσουν. Αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ για να κυβερνήσει, εδώ για να προετοιμάσει αυτήν την ανασυγκρότηση, εδώ για να ενσαρκώσει κάτι, εδώ για να ξεκινήσει προγράμματα», είπε.

Θα κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων του προεδρικού κινήματος La Republique en Marche! απέναντι στους υποψήφιους του κόμματός του Les Republicains; «Εξ ορισμού όταν αποδέχεται κανείς την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας…μπαίνουμε σε μία νέα λογική και προσπαθούμε να δώσουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι μία πλειοψηφία για την πρόοδο της χώρας», απάντησε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Κατά συνέπεια, φυσικά και θα λάβω μέρος τις βουλευτικές εκλογές και φυσικά και θα προσπαθήσω να δώσω στον πρόεδρο της δημοκρατίας την πλειοψηφία που έχει ανάγκη», συνέχισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο πρωθυπουργός του, ο συνταγματικά επικεφαλής της πλειοψηφίας, θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών.

Οσο για τον κανόνα που επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο των Ηλυσίων και σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί που θα ηττηθούν στις βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να παραιτηθούν, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραιτηθεί σήμερα από την δημαρχία της Χάβρης, δήλωσε ότι αυτό εντάσσεται στην «ρεπουμπλικανική παράδοση…πιστεύω ότι αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι αρκετά απλό».

Ο Εντουάρ Φιλίπ αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο μέντοράς του πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, καθώς και ο πρώην δήμαρχος της Χάβρης Αντουάν Ριφενάχτ τον συμβούλεψαν να μην δεχθεί την πρωθυπουργία.

«Ο Αντουάν Ριφενάχτ μου είπε ότι πιστεύει πως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Ο Αλέν Ζιπέ ήταν πιο ευμενής».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Francois Mori, Pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα