Κίνα: Διαδηλώσεις κατοίκων κατά του σκληρού lockdown – Χτυπήθηκαν από την Αστυνομία

Κίνα: Διαδηλώσεις κατοίκων κατά του σκληρού lockdown – Χτυπήθηκαν από την Αστυνομία
Κορονοϊός, Κίνα AP Photo/Andy Wong

Κάτοικοι επαρχίας της Κίνας χτυπήθηκαν από την Αστυνομία. Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα προστασίας οδηγούν σε ελλείψεις τροφίμων και, τελικά, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Κάτοικοι στην Γκουανγκτζόου της Κίνας χτυπήθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν κατά της παράτασης των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Η μητρόπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω έξαρσης της πανδημίας. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (14/11) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αυθεντικότητα των οποίων διασταύρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνονται εκατοντάδες κάτοικοι να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Κάποιοι, σε μικρές ομάδες, έσπασαν τα μεγάλα πλαστικά οδοφράγματα που χρησιμεύουν για να τεθούν υπό περιορισμό κτίρια ή ολόκληρες γειτονιές. Σε άλλες εικόνες στην περιοχή της Χαϊτζού, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα και έχει επιβληθεί σκληρό lockdown, διαδηλωτές φαίνονται να βάλλουν κατά αξιωματούχων που φορούν την λευκή στολή προστασίας.

«Δεν θέλουμε άλλα τεστ», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να διασχίζει κολυμπώντας το ποτάμι που χωρίζει τη Χαϊτζού από γειτονική συνοικία. Περαστικοί ισχυρίστηκαν ότι ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει από τα περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική “μηδενικών κρουσμάτων” της Κίνας προβλέπει την επιβολή lockdown μόλις εμφανιστούν κάποια κρούσματα, περιορισμούς στις μετακινήσεις και τεστ PCR, κάποιες φορές σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πολίτες της Κίνας συχνά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους ξαφνικούς περιορισμούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν μέχρι και ελλείψεις τροφίμων και περιπλέκουν την πρόσβαση των ανθρώπων υπό περιορισμό στις υπηρεσίες υγείας.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη ύστερα από τον θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού, που είχε δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα. Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια διεγράφη, ο πατέρας του κατηγορούσε τις αρχές ως υπεύθυνες, ισχυριζόμενος ότι το lockdown εμπόδισε την πρόσβαση του παιδιού στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα