Κίνα: Καταγγελίες για τηλεφωνικές ανακρίσεις και ελέγχους στα κινητά των διαδηλωτών από τις αρχές

Κίνα: Καταγγελίες για τηλεφωνικές ανακρίσεις και ελέγχους στα κινητά των διαδηλωτών από τις αρχές
Αστυνομία στο Πεκίνο AP Photo/Ng Han Guan

Κινέζοι πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ προχωρά και σε "τηλεφωνικές ανακρίσεις".

Η οργή των πολιτών κατά των των πολύ αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση στην Κίνα, στο πλαίσιο της πολιτικής zero Covid, συνεχίζει να φουντώνει.

Διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Σαγκάης και άλλων μεγάλων πόλεων της Κίνας, με την αστυνομία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπνίξει τις αντιδράσεις. Εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες κατήγγειλαν ανακρίσεις και έρευνες στα τηλέφωνά τους.

Σύμφωνα με το BBC, διαδηλωτές από το Πεκίνο δήλωσαν ότι η Αστυνομία τους τηλεφώνησε, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονται ενώ δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές πως κατάφερε να βρει τα τηλέφωνά του.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η ίδια και πέντε φίλοι της που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο Πεκίνο δέχτηκαν τηλεφωνήματα από την αστυνομία ενώ αστυνομικός μετέβη στο σπίτι μίας φίλης της, η οποία δεν απάντησε το τηλέφωνο και τη ρώτησε αν συμμετείχε στη διαδήλωση, τονίζοντας ότι επρόκειτο για “παράνομη συγκέντρωση”.

Ένας ακόμα Κινέζος πολίτης κατήγγειλε στο πρακτορείο Reuters ότι κλήθηκε να εμφανιστεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, για να παραδώσει γραπτή αναφορά των δραστηριοτήτων του την Κυριακή το βράδυ (27/11), την ώρα, δηλαδή, που ήταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση κατά της “πολιτικής zero Covid”.

Ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που καταγγέλλουν πως άνδρες της Αστυνομίας σταματούν ανθρώπους στο δρόμο και ψάχνουν τα τηλέφωνά τους, για να ελέγξουν αν έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως το Telegram και το Twitter, οι οποίες απαγορεύονται στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες Δευτέρα (28/11) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες δημοσιογράφων διεθνών Μέσων, στις οποίες έκαναν λόγο για βία των αρχών και παρακώληση του έργου τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version