Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν

Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν
Ζιάνγκ Ζεμίν AP Photo/Ng Han Guan

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν σε ηλικία 96 ετών. Ηγήθηκε του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μετά την αιματηρή καταστολή της Τιενανμέν το 1989.

Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών από λευχαιμία και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζιάνγκ πέθανε στις 12:13 μ.μ. (0413 GMT) στη γενέτειρά του, τη Σαγκάη, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, δημοσιεύοντας επιστολή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, του κοινοβουλίου, του υπουργικού συμβουλίου και του στρατού προς τον κινεζικό λαό με την οποία ανακοινώνεται ο θάνατος.

“Ο θάνατος του συντρόφου Ζιανγκ Ζεμίν είναι μια ανυπολόγιστη απώλεια για το Κόμμα μας, τον στρατό μας και τον λαό μας όλων των εθνοτικών ομάδων”, αναφέρεται στην επιστολή, η οποία αναφέρει ότι η ανακοίνωση έγινε με “βαθιά θλίψη”.

Η επιστολή τον αποκαλεί “αγαπημένο μας σύντροφο Ζιάνγκ Ζεμίν” ως έναν εξαιρετικό ηγέτη υψηλού κύρους, έναν μεγάλο μαρξιστή, πολιτικό, στρατιωτικό στρατηγικό και διπλωμάτη και έναν επί μακρόν δοκιμασμένο κομμουνιστή μαχητή.

Ο Ζιάνγκ αναδείχθηκε από την αφάνεια για να ηγηθεί του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μετά την αιματηρή καταστολή της Τιενανμέν κατά των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας το 1989, αλλά έβγαλε τη χώρα από τη διπλωματική απομόνωση που ακολούθησε, σύμφωνα με το Reuters, επιδιορθώνοντας τους φράχτες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβλέποντας μια άνευ προηγουμένου οικονομική έκρηξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα