Κίνα: Σε lockdown πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων

Κίνα: Σε lockdown πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων
Τεστ κορονοϊού στην Κίνα AP Photo

Τρία κρούσματα έφεραν απαγόρευση μετακινήσεων και εξόδου από την πόλη, τέλος στα δρομολόγια των ΜΜΜ και προσωρινό "λουκέτο" σε καταστήματα και μπαρ.

Τρία κρούσματα κορονοϊού και μάλιστα ασυμπτωματικά ήταν αρκετά για τις κινεζικές αρχές ώστε να λάβουν άμεσα οριζόντια μέτρα με την επιβολή lockdown στην πόλη Yuzhou των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πρόκειται για μία απόφαση που ακολουθεί την αυστηρή “zero-covid” στρατηγική του Πεκίνου ενόψει των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Έτσι, μετά την εμφάνιση των τριών κρουσμάτων, οι αρχές της πόλης που βρίσκεται στην επαρχία Henan ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας lockdown, απαγορεύοντας από τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους και τοποθετώντας φύλακες στις πύλες εισόδου. Άλλα σημεία της πόλης, ωστόσο, ακολουθούν διαφορετικούς και πιο ήπιους κανόνες, επιτρέποντας στους κατοίκους την είσοδο, αλλά όχι την έξοδο από την Yuzhou.

Όπως αναφέρει ο Guardian, από το βράδυ της Δευτέρας, οι αστικές συγκοινωνίες έχουν σταματήσει τα δρομολόγιά τους, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει απαγορευτεί στους δρόμους (εκτός από αυτά που εμπλέκονται με την πανδημία), ενώ καταστήματα και χώροι διασκέδασης έχουν κλείσει.

Την ίδια ώρα, μερικά χιλιόμετρα μακριά, στην γειτονική πόλη Xi’an της επαρχίας Shaanxi, άλλα 13 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού, μετά από το lockdown που επιβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Εκεί, πέρα από τις όποιες απαγορεύσεις, είναι υποχρεωτική και η προσκόμιση θετικού τεστ κορονοϊού για λήψη κάθε ιατρικής περίθαλψης. Για την… ιστορία, η εν λόγω πόλη έχει καταγράψει πάνω από 1.700 κρούσματα από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα. Το κυβερνών κόμμα ζητά διεύρυνση των ελέγχων αφού “δεν θέλουμε να παραβλέψουμε ούτε ένα κρούσμα”, όπως είπε ο επικεφαλής Liu Guozhong.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα 175 νέα κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα 95 στην πόλη Σιάν, οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας βρίσκονται σε lockdown εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Πρόκειται για το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Κίνα μετά από αυτό στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός.

Σήμερα, Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε 175 κρούσματα, πέντε εκ των οποίων στην επαρχία Henan. Ασφαλώς και μιλάμε για αριθμούς που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα περισσότερα μέρη του πλανήτη, οι καταγραφές που θυμίζουν “Μάρτιο του 2020” έχουν σημάνει συναγερμό στη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα