Κίνα – κορονοϊός: Ζήτησαν από κατοίκους του Πεκίνου να φορέσουν βραχιόλια παρακολούθησης καραντίνας

Κίνα – κορονοϊός: Ζήτησαν από κατοίκους του Πεκίνου να φορέσουν βραχιόλια παρακολούθησης καραντίνας
Βραχιόλι καραντίνας Getty Images/iStockphoto

Αναστάτωση επικρατεί στην Κίνα, σχετικά με τα ηλεκτρονικά βραχιόλια καραντίνας που αναγκάστηκαν να φορέσουν πολίτες στο Πεκίνο.

Ορισμένοι κάτοικοι του Πεκίνου που επέστρεφαν από εσωτερικά ταξίδια κλήθηκαν από τις τοπικές αρχές να φορέσουν βραχιόλια παρακολούθησης COVID-19, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες, οι οποίοι ανησυχούν για την υπερβολική κρατική επιτήρηση.

Οι κινεζικές πόλεις απαιτούν να μπαίνουν σε καραντίνα οι πολίτες που φτάνουν από περιοχές της Κίνας όπου βρέθηκαν κρούσματα COVID-19. Οι αρχές τοποθετούν αισθητήρες κίνησης στις πόρτες για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης στην πλατφόρμα microblogging Weibo, ορισμένοι κάτοικοι του Πεκίνου που επέστρεφαν στην πρωτεύουσα κλήθηκαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να φορέσουν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι καθ’ όλη τη διάρκεια της υποχρεωτικής περιόδου καραντίνας στο σπίτι.

Την είδηση μεταδίδει το Reuters, αναφέροντας ότι τα βραχιόλια αυτά παρακολουθούν τη θερμοκρασία των πολιτών και ανεβάζουν τα δεδομένα σε μια εφαρμογή που πρέπει να κατεβάσουν οι πολίτες.

“Αυτό το βραχιόλι μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, μπορεί σίγουρα να καταγράψει το πού βρίσκομαι, είναι ουσιαστικά το ίδιο με τα ηλεκτρονικά δεσμά και τις χειροπέδες, δεν θα το φορέσω”, έγραψε ο χρήστης του Weibo Dahongmao το βράδυ της Τετάρτης, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω, σε προσπάθεια επικοινωνίας του Reuters μαζί του.

Πολλοί ήταν οι πολίτες που μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο από τα βραχιόλια, ωστόσο οι αναρτήσεις, καθώς και ένα σχετικό hashtag που είχε συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές αφαιρέθηκαν, δημιουργώντας μια μεγάλη συζήτηση στην πλατφόρμα.

Μια εργαζόμενη στην κοινότητα Tiantongyuan, στο βόρειο προάστιο του Πεκίνου, επιβεβαίωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Eastday ότι το μέτρο ισχύει στη γειτονιά της, χαρακτηρίζοντας την πρακτική “υπερβολική”.

Μια ανάρτηση στο Weibo και ένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του Eastday.com αφαιρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Χρήστης του Weibo Dahongmao έγραψε το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι υγειονομικές αρχές της γειτονιάς του είχαν ήδη συγκεντρώσει τα βραχιόλια, λέγοντάς του ότι «υπήρχαν πάρα πολλά».

Η κατακραυγή ενάντια στα ηλεκτρονικά βραχιόλια έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης κόπωσης από τα σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την Κίνα.

Εκτός από το Πεκίνο, και άλλες περιοχές έχουν εισαγάγει ανάλογα βραχιόλια ως μέτρο ελέγχου του κορονοϊού ή σχεδιάζουν να το πράξουν, Επί παραδείγματι, το Χονγκ Κονγκ, η Χενάν, η Αυτόνομη Περιφέρεια Εσωτερικής Μογγολίας και η Ζετζιάνγκ, όπως αναφέρει η κινεζική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Jiemian.

Όπως είναι λογικό, η ανησυχία σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, έχει κάνει πολλούς Κινέζους επιφυλακτικούς με τέτοιου είδους gadgets και εφαρμογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα