Κινέζοι αστροναύτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους έξοδο από τον διαστημικό σταθμό

Κινέζοι αστροναύτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους έξοδο από τον διαστημικό σταθμό
Οι Κινέζοι αστροναύτες, από τα δεξιά, ο Tang Hongbo, ο Nie Haisheng, and ο Liu Boming @2021 AP/Ng Han Guan

Δύο αστροναύτες έκαναν τον πρώτο τους διαστημικό περίπατο, την Κυριακή 4 Ιουλίου, έξω από τον νέο σταθμό της Κίνας για να εγκαταστήσουν κάμερες και επιπλέον εξοπλισμό.

Για πρώτη φορά, στις 4 Ιουλίου, οι Κινέζοι αστροναύτες βρέθηκαν έξω από τον τροχιακό σταθμό, προκειμένου να τοποθετήσουν κάμερες και άλλο εξοπλισμό με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα, μήκους 15 μέτρων.

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας έδειξε τους Liu Boming και Tang Hongbo να βγαίνουν έξω από το σταθμό, με τη Γη να βρίσκεται “κάτω” από τα πόδια τους. Το πλήρωμα είναι στρατιωτικοί πιλότοι και αποτελείται από τρία μέλη. Το τρίτο μέλος, ο διοικητής Νie Haisheng παρέμεινε μέσα, ενώ οι δύο αστροναύτες έμειναν σχεδόν επτά ώρες εκτός του σταθμού, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

Οι αστροναύτες έφτασαν στις 17 Ιουνίου για μια τρίμηνη αποστολή στον τρίτο τροχιακό σταθμό της Κίνας, μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου προσγειώθηκε και ένα ρομπότ στον Άρη τον περασμένο Μάιο.

Η αποστολή τους πραγματοποιείται παράλληλα με τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος από την ίδρυσή του.

Αρχικά, το Tianhe ή αλλιώς Heavenly Harmony αποτέλεσε το πρώτο μέρος του σταθμού, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 29 Απριλίου και έπειτα ακολούθησε ένα αυτοματοποιημένο διαστημικό σκάφος με τρόφιμα και καύσιμα. Οι τρεις αστροναύτες κατέφθασαν στις 17 Ιουνίου μέσω της κάψουλας Shenzhou.

Στην αποστολή της κυριακής, σύμφωνα με το AP, ο αστροναύτης Liu, συνέδεσε τα πόδια του σε μια τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα, στο τέλος ενός βραχίονα, οποίος τον κρατούσε σταθερό στη θέση του προκειμένου να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό.

Το διαστημικό πρακτορείο της Κίνας σχεδιάζει συνολικά 11 εκτοξεύσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ο Liu αποτελεί βετεράνος της αποστολής Shenzhou 7 του έτους 2008, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Zhai Zhigang έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο στην Κίνα. Για τον αστροναύτη Ni είναι το τρίτο του διαστημικό ταξίδι, ενώ ο Tang πραγματοποιεί το πρώτο του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα