Κλειστό έως την Τρίτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Κλειστό έως την Τρίτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανανοίξει για επιβατικές πτήσεις πριν από την Τρίτη. Οι αδελφοί Μπακράουι βρίσκονταν σε έναν αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία ήδη πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξανανοίξει για επιβατικές πτήσεις πριν από την Τρίτη, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεών του.

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας την περασμένη Τρίτη προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων.

Οι αδελφοί Μπακράουι βρίσκονταν σε έναν αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία ήδη πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι

Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται.

Την Τρίτη δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας ακόμη ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχε απελαθεί στην Ολλανδία από τις αρχές της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Ιούνιο.

Τα δύο αδέλφια, που είχαν βελγική υπηκοότητα, ήταν σκληροί κακοποιοί του ποινικού δικαίου που δρούσαν στις Βρυξέλλες και είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κλοπές και ένοπλες ληστείες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο ούτε εκείνο διευκρίνισε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.

Οι αρχές εξάλλου αναζητούσαν τον Χάλιντ ελ Μπακράουι στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, διότι είχε εκμισθώσει με ψεύτικο όνομα ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, που είχαν χρησιμοποιηθεί ορισμένοι από τους δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου.

Σε βάρος του είχαν εκδοθεί την 11η Δεκεμβρίου δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό, από τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Οι βελγικές αρχές επικρίθηκαν για ολιγωρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 300, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βρυξέλλες, Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κόντρα Βελγίου - Τουρκίας: Κενά και αστυνομικές 'γκάφες' στο κυνήγι του βομβιστή Μπακραουί

Βρυξέλλες: Ο δεύτερος βομβιστής είναι ο Νατζίμ Λαχράουι

Βρυξέλλες: Εκρήξεις σε αστυνομική επιχείρηση

SHARE: