Αναθεώρηση Σένγκεν λόγω μεταναστών

Αναθεώρηση Σένγκεν λόγω μεταναστών

Το μεταναστευτικό οδήγησε σε σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Νικολά Σαρκοζί. Αλλάζουν τα δεδομένα για τη συνθήκη του Σένγκεν (Vid)

Κατά την συνέντευξη τύπου, στο μέγαρο Βίλα Μαντάμα της ιταλικής πρωτεύουσας, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι "όντως η Γαλλία δέχθηκε το περασμένο έτος πάνω από 50.000 μετανάστες, ενώ η Ιταλία 10.000 χιλιάδες, και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του κύματος Τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε: "δυο κύριοι συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες".

Αναφερόμενος στην Συνθήκη Σένγκεν ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι "σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης".

Σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στο μεταναστευτικό θέμα, πρόσθεσε: "υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με την οποία ζητάμε από τις χώρες-μέλη της Ένωσης περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών".

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία "απαράδεκτη", αποσαφηνίζοντας όμως ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ, η οποία είναι δύσκολο να δοθεί".

Σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην βόρειο Αφρική, ο Σαρκοζί επανέλαβε ότι "η Ιταλία και η Γαλλία στηρίζουν τις προσδοκίες ελευθερίας και δημοκρατίας των αραβικών λαών".

Ο Γάλλος πρόεδρος, ευχαρίστησε, επίσης, τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφασή του, να συμμετάσχει ενεργά, η χώρα του, στις επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Αναφορικά, δε, με την αναμόρφωση της Συνθήκης του Σένγκεν, συνδεδεμένες με το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι "οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το Ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας". Η Γαλλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

SHARE:

24Media Network