Κολομβία: Μάχη για τον εντοπισμό επιζήσαντων από τις πλημμύρες λάσπης

Κολομβία: Μάχη για τον εντοπισμό επιζήσαντων από τις πλημμύρες λάσπης

Περισσότεροι από 1.000 διασώστες πασχίζουν να ανακαλύψουν επιζώντες από την καταστροφή, η οποία έπληξε το βράδυ της Παρασκευής την πόλη Μοκόα των 40.000 κατοίκων

Σε μία κούρσα ενάντια στον χρόνο έχουν αποδυθεί οι αρχές της Κολομβίας προκειμένου να ανακαλυφθούν και διασωθούν οι επιζήσαντες από τις εκτεταμένες πλημμύρες λάσπης, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και ισοπεδώσει την πόλη Μοκόα, στα νότια της χώρας.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές: φτωχικές κατοικίες κατεστραμμένες από τις κατολισθήσεις βράχων και κορμών από δέντρα, απελπισμένοι κάτοικοι που ψάχνουν τους οικείους τους μέσα στα πλημμυρισμένα από τη λάσπη σπίτια, στρατιώτες που μεταφέρουν στα χέρια τους ολοφυρόμενα παιδιά, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα από σωρούς κατεστραμμένων οχημάτων..η σημερινή ημέρα βρήκε την Μοκόα εντελώς ισοπεδωμένη.

Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό, πάνω από χίλια μέλη των ομάδων αρωγής πασχίζουν να ανακαλύψουν επιζώντες από την καταστροφή, η οποία έπληξε το βράδυ της Παρασκευής την πόλη των 40.000 κατοίκων και πρωτεύουσας της επαρχίας Πουτουμάγια. Η πόλη από τη νύκτα εκείνη στερείται πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάνω από επτά τόννοι ιατρικών προμηθειών, πόσιμο νερό κι ηλεκτρικές γεννήτριες έχουν αποσταλεί στην πόλη και 1.292 μέλη σωστικών συνεργείων εμπλέκονται στην αποστολή #TodosconMoncoa (Όλοι για την Μονκόα), όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (SNGRD).

Ολάκερες συνοικίες, στην πλειονότητά τους οικιστικές περιοχές εκτοπισμένων από τον εμφύλιο πόλεμο που επί δεκαετίες έχει διχάσει την Κολομβία, έχουν καταστραφεί.

Στον τελευταίο του απολογισμό, ο Ερυθρός Σταυρός καταγράφει 200 νεκρούς και 203 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ μεγάλος παραμένει κι ο αριθμός των αγνοουμένων, που προηγουμένως υπολογιζόταν στους 150.

Η Γαλλία, η ΕΕ, η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός κι η Βενεζουέλα, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στην Κολομβία, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την «τρομακτική φυσική καταστροφή».

Σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τέλεσε στο Κάρπι (βόρειος Ιταλία), πόλη που είχε πληγεί το 2012 από σεισμό, εξέφρασε «τη θλίψη του για την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία».

«Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί δυναμικές και διαπιστώνουμε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την έντασή τους, την συχνότητα και το μέγεθος, όπως συνέβη στη Μονκόα», δήλωσε ο επικεφαλής τηςαποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία Μάρτιν Σαντιάγο.

(Φωτογραφία: Colombian Army Photo via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα