Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the members of the European Parliament in Strasbourg, eastern France, to outline his reform plans for the European Union in the so-called State of the Union debate, Wednesday, Sept. 13, 2017. (AP Photo/Jean-Francois Badias) AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης ότι αν ήταν νόμιμο θα σήμαινε αποχώρηση των εδαφών της Καταλονίας απ' την ΕΕ

Παράνομο χαρακτήρισε η Κομισιόν το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία. Παραπέμποντας στο Ισπανικό Σύνταγμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμη. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με την συνταγματική τάξη της Ισπανίας».

Και συνέχισε: «Επίσης επαναλαμβάνουμε τη νομική θέση της Κομισιόν και των προκατόχων της: ότι αν το δημοψήφισμα είχε οργανωθεί με τους κανόνες του Ισπανικού Συντάγματος θα σήμαινε ότι αυτόματα το έδαφος που φεύγει από την Ισπανία, θα βρισκόταν αυτόματα εκτός ΕΕ»

«Πέρα από το αμιγώς νομικό ζήτημα, η Κομισιόν πιστεύει ότι είναι ώρα για ενότητα και σταθερότητα, όχι για διχασμό και κατακερματισμό. Καλούμε όλες τις πλευρές να κάνουν μια κίνηση για τη μετάβαση από την αντιπαράθεση στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού Mariano Rajoy να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών που κατοχυρώνονται σ ‘αυτό», κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της Επιτροπής.

Όπως επιβεβαίωσε, ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα. Θα ακολουθήσει ενημέρωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα