Κορονοϊός-Ιαπωνία: Τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης ετοιμάζει ο Άμπε

Κορονοϊός-Ιαπωνία: Τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης ετοιμάζει ο Άμπε
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe AP

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε παρουσιάζει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, ίσο με το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε τη Δευτέρα, να υλοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, ίσο με το 20% του ΑΕΠ ενώ η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε να λάβει «όλα τα μέτρα» για να αντιμετωπίσει το πλήγμα από τον κορονοϊό.

Το πακέτο, που θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο αύριο, θα ανέλθει συνολικά στα 108 τρισεκ. γεν (989 δισεκ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό που δημιουργήθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισεκ. γεν (514 δισεκ. δολαρίων).

«Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα οικονομικό πακέτο πρωτοφανούς κλίμακας, αξίας 108 τρισεκ. γεν ή 20% του ΑΕΠ, ύστερα από την τεράστια ζημιά στην οικονομία από τον νέο κορονοϊό», δήλωσε ο Άμπε σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση με κορυφαίους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το ποσό μπορεί να περιλαμβάνει παλαιότερα οικονομικά μέτρα ύψους 26 τρισεκ. γεν που υιοθετήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς προκείμενου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Σε ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό, σε προσχέδιο εγγράφου για το πακέτο μέτρων, που συντάχθηκε από την κυβέρνηση, η πανδημία αναφέρεται ως η «μεγαλύτερη κρίση» που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε η αγορά, δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας σε όσους αντιμετωπίζουν την προοπτική μείωσης των εισοδημάτων τους και παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, είπαν κάποιοι οικονομολόγοι.

«Ίσως υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τόνωση της κατανάλωσης δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι απέχουν από τις αγορές προϊόντων», δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος στην Nomura Securities. «Μπορεί όμως να αποτρέψει δευτερογενείς επιπτώσεις για την επιδείνωση της οικονομίας».

Το πακέτο περιλαμβάνει απευθείας καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 6 τρισεκ. γεν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο Άμπε, τονίζοντας την εκτεταμένη ζημιά από τον ιό, που έχει τροφοδοτήσει φόβους για ύφεση. Παράλληλα, είπε ότι θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ίσως και αύριo.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version