Κορονοϊός – ΗΠΑ: Ανοιχτά τα καταστήματα που πουλούν ουίσκι και όπλα!

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Ανοιχτά τα καταστήματα που πουλούν ουίσκι και όπλα!
Συνεχίζεται κανονικά η πώληση όπλων στις ΗΠΑ στην εποχή του κορονοϊού AP Photo/Mark J. Terrill

Στην εποχή του κορονοϊού, στα είδη πρώτης ανάγκης που μπορεί να προμηθευτεί ένας Αμερικανός δεν είναι τα βιβλία. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Από την 1η Απριλίου στις ΗΠΑ ισχύει αυστηρή οδηγία για παραμονή στο σπίτι ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έξω μπορεί να βγει κανείς μόνο με ένα ακόμη άτομο από την οικογένειά του για να πάρει καθαρό αέρα, να πάει στο γιατρό ή να κάνει σημαντικά ψώνια. Από την απαγόρευση εξαιρούνται υπάλληλοι σουπερμάρκετ, γιατροί, νοσηλευτές και γενικά άνθρωποι που παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Το μέτρο αυτό ισχύει στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Μέχρι εδώ φαίνεται να είναι όλα ξεκάθαρα. Το πράγμα μπερδεύεται όμως στο ποια καταστήματα θεωρούνται ζωτική σημασίας. Για παράδειγμα να κλείσουν καταστήματα που πουλάνε παπούτσια, έπιπλα αλλά και θέατρα ή κινηματογράφοι ακούγεται λογικό. Το να παραμένουν όμως ανοιχτές οι κάβες είναι λογικό; Δεν αρκούν τα σουπερμάρκετ για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ανοιχτά παραμένουν και τα καταστήματα που πουλάνε όπλα. Κι ενώ κάποιοι Αμερικανοί ένιωσαν ανακουφισμένοι που έκλεισαν τα σχολεία σκεφτόμενοι ότι τουλάχιστον τώρα δεν θα σημειώνονται άλλες πολύνεκρες επιθέσεις, κάποιοι άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν όπλα την τελευταία στιγμή.

Σαν να μην έφταναν δηλαδή τα ήδη υπάρχοντα. Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 “Small Firearms Study” αντιστοιχούσαν ήδη 120,5 πυροβόλα όπλα σε 100 κατοίκους. Δεν είχαν όμως όλοι την ίδια άποψη. Ο κυβερνήτης του Νιου και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Φιλ Μέρφι δεν θεώρησε “ζωτικής σημασίας” την πώληση όπλων και αποφάσισε να κλείσει τα σχετικά καταστήματα μέχρι τέλος Μαρτίου.

Η ιδέα δεν άρεσε όμως στην ισχυρή Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association: NRA), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το λόμπι όπλων έχει πολύ ισχυρή πρόσβαση στην αμερικανική κυβέρνηση κι έτσι ο Φιλ Μέρφι αναγκάστηκε να αλλάξει γνώμη και να τα θεωρήσει όντως είδος πρώτης ανάγκης δίνοντας εντολή να ανοίξουν τα καταστήματα, έστω και με περιορισμούς

Και με το αλκοόλ τι γίνεται; Μπύρες και κρασί μπορεί κανείς να αγοράσει στα σουπερμάρκετ. Όσο για τα άλλα, τα πιο δυνατά ποτά, μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς στα λεγόμενα liquor store που παραμένουν ανοιχτά. Όχι μόνο γιατί αυτές τις δύσκολες ημέρες ένα ουισκάκι μπορεί να βοηθάει στη χαλάρωση αλλά και γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αποτοξίνωση των αλκοολικών.

Σύμφωνα με την Άσλι Λίντεν Κάμισελ από το College of Health and Human Development στην Πενσυλβάνια: “Εάν ένας αλκοολικός αναγκαστεί να κόψει το αλκοόλ χρειάζεται έναν γιατρό που θα τον παρακολουθεί. Το γεγονός όμως ότι το σύστημα υγείας μας είναι επιβαρυμένο αυτή τη στιγμή από τον Covid 19 θα ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους που το χρειάζονται να βρουν βοήθεια”.

Τα όπλα και το αλκοόλ είναι διασφαλισμένα λοιπόν για τους Αμερικανούς στην κρίση. Τι γίνεται όμως αν βαρεθούν να πίνουν, να πυροβολούν και να βλέπουν ταινίες στο Netflix και θελήσουν να διαβάσουν και κανένα βιβλίο; Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα βιβλία δεν θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης και τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά.

Εποχή με άλλα λόγια για ευφάνταστους βιβλιοπώλες. Όπως οι υπεύθυνοι του βιβλιοπωλείου Kramerbooks, θεσμού μεταξύ των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Ουάσιγκτον, που σκαρφίστηκαν το εξής: έχουν συμβληθεί με το διπλανό καφενείο, οπότε ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει μέσω εταιρείας delivery. Το πακέτο που φθάνει σπίτι περιέχει εκτός από το συναρπαστικό μυθιστόρημα και μια μερίδα τηγανητές πατάτες!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα