Κορονοϊός: Οι δύο όψεις της “Όμικρον” – Πειράζει λιγότερο τους πνεύμονες, αλλά ο Φάουτσι φοβάται

Κορονοϊός: Οι δύο όψεις της “Όμικρον” – Πειράζει λιγότερο τους πνεύμονες, αλλά ο Φάουτσι φοβάται
Επιστήμονες σε εργαστήριο istockphoto

Νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον. Όσα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητα των τεστ ανίχνευσης. Ο Αντονι Φάουτσι πάντως δεν αποκλείει αύξηση νοσηλειών.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο πιθανό να μολύνει το λαιμό, παρά τους πνεύμονες, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό, αλλά λιγότερο θανατηφόρο από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Όπως γράφει ο Guardian, έξι μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον δεν φαίνεται να βλάπτει τους πνεύμονες των ανθρώπων τόσο όσο η παραλλαγή Δέλτα και άλλες προηγούμενες παραλλαγές.

“Το αποτέλεσμα όλων των μεταλλάξεων που κάνουν την Όμικρον διαφορετική από τις προηγούμενες παραλλαγές είναι ότι μπορεί να έχει αλλάξει την ικανότητά της να μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων”, δήλωσε ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου.

“Ουσιαστικά, φαίνεται ότι είναι πιο ικανή να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό, δηλαδή τα κύτταρα στον λαιμό. Έτσι θα πολλαπλασιαζόταν στα κύτταρα εκεί πιο εύκολα από ό,τι στα κύτταρα βαθιά στον πνεύμονα. Αυτό εντάσσεται σε ένα προκαταρκτικό στάδιο έρευνας, αλλά οι μελέτες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση”, συνέχισε ο καθηγητής.

Επιστήμονες από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσαν μια έρευνα στο Boxing Day που δείχνει ότι η Όμικρον οδηγεί σε “λιγότερο σοβαρή ασθένεια” σε ποντίκια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Stewart.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποντίκια που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή χάνουν λιγότερο βάρος, έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία και εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή πνευμονία. Επίσης, ανέρρωσαν γρήγορα κάτι που συνάδει με τα κλινικά δεδομένα διάφορων χωρών.

Ανάλογα αποτελέσματα βρήκε και το εργαστήριο Neyts στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο, κάνοντας δοκιμές σε χάμστερ, με χαμηλότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Ο καθηγητής Johan Neyts είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ιός μολύνει περισσότερο τους ανθρώπους από τα χάμστερ, ή ότι είναι πιο πιθανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό ή ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

Νέα δεδομένα για τα test ανίχνευσης της “Όμικρον”

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διενέργειας των self και rapid test. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι επιστήμονες πρότειναν ότι τα rapid test μπορεί να είναι πιο ακριβή εάν οι πραγματοποιούνται τεστ μέσω σάλιου, καθώς φέρνουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, σε σχέση με τα ρινικά τεστ.

Η καθηγήτρια Jennifer Rohn στο University College του Λονδίνου είπε ότι η εμπειρία της από τη χρήση rapid test ήταν ότι είχε βγει αρνητική χρησιμοποιώντας μπατονέτες μύτης, αλλά θετική όταν έλαβε δείγμα από το λαιμό της.

Αυτό φάνηκε να υποστηρίζεται από μια μελέτη από τη Νότια Αφρική που έδειξε ότι τα δείγματα σάλιου που υποβλήθηκαν σε δοκιμές PCR ήταν καλύτερα από τα ρινικά επιχρίσματα στην ανίχνευση της Όμικρον.

Ωστόσο, ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, υποστήριξε ότι η μελέτη δεν ήταν αρκετά σημαντική για να εξαχθούν συμπεράσματα.

“Πρόκειται για μια μικρή μελέτη σε ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία, μη νοσηλευόμενους. Αφενός, επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος του σάλιου θα μπορούσε να είναι χρήσιμος ως μια πιο εύκολη δειγματοληπτική προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι αυτή η μελέτη είναι αρκετά σημαντική για να συμπεράνουμε οτιδήποτε σχετικά με τη συμπεριφορά της Όμικρον”, τόνισε ο καθηγητής.

Όμικρον: Ο Φάουτσι προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αύξησης των νοσηλειών

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη», δήλωσε την Κυριακή (02/01) ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην υγειονομική κρίση.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», διαβεβαίωσε ο Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επισημαίνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, «που είναι σχεδόν κατακόρυφη», είναι «πρωτόγνωρη», με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων την ημέρα.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για μία αύξηση στις νοσηλείες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ακόμη και αν τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Η μόνη δυσκολία είναι ότι όταν έχεις τόσες πολλές μολύνσεις, ακόμη και αν ο ρυθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός με την Όμικρον, σε σύγκριση με την Δέλτα, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι θα μπορείς να έχει μία αύξηση στις νοσηλείες, η οποία μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας» δήλωσε ο Φάουτσι, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα