Κορονοϊός-Ολλανδία: Οι αρχές απαγορεύουν τη μεταφορά μικρών θηλαστικών μινκ

Κορονοϊός-Ολλανδία: Οι αρχές απαγορεύουν τη μεταφορά μικρών θηλαστικών μινκ
Μινκ Shutterstock

Στην Ολλανδία είχαν ανακοινωθεί δύο κρούσματα κορονοϊού που πιθανόν να μεταδόθηκαν από τα ζώα μινκ. Έλεγχος για Covid-19 στα εκτροφεία της χώρας.

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη (28/05), ότι απαγορεύουν τη μεταφορά μινκ σε εθνικό επίπεδο, μετά τη νόσο Covid-19 που εκδήλωσαν δυο εργαζόμενοι σε αγρόκτημα εκτροφής μινκ στο νότο της χώρας “πιθανόν” μέσω των μικρών θηλαστικών.

Αυτές οι εύλογες περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι οι “πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης” του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τρίτη.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε προηγουμένως καταστήσει υποχρεωτικό τον έλεγχο για Covid-19 σε όλα τα εκτροφεία μινκ της χώρας, όπου τα ζώα εκτρέφονται για τη γούνα τους.

“Όσο τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δεν είναι ακόμη γνωστά”, η μεταφορά μινκ και κοπριάς από μινκ θα απαγορευθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δήλωσαν ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Ούγκο Ντε Γιονγκ και υπουργός της Γεωργίας Καρόλα Σούτεν σε επιστολή προς το κοινοβούλιο.

Ουδεμία εξαγωγή μινκ σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε φέτος, πρόσθεσαν οι υπουργοί.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν μινκ πωλήθηκαν από την Ολλανδία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ το 2020, καθώς για το εμπόριο αυτό δεν απαιτείται ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, διευκρίνισαν οι υπουργοί.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης εκτός των τεσσάρων ολλανδικών αγροκτημάτων όπου αναφέρθηκαν μολυσμένα μινκ παραμένει “αμελητέος”.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.900 ανθρώπους και έχει μολύνει τουλάχιστον 45.950 στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version