Κορονοϊός στην Πολωνία: Λιγότερα αλκοτέστ για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού

Κορονοϊός στην Πολωνία: Λιγότερα αλκοτέστ για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού
Αλκοτέστ (ΦΩΤΟ Αρχείου) AP

Η Πολωνία αναγκάζεται να μειώσει τα αλκοτέστ λόγω των φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μεταδοθεί ο Covid-19.

Η αστυνομία της Πολωνίας, που πασχίζει να βελτιώσει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, αναγκάζεται να μειώσει τα αλκοτέστ στα οποία υποβάλλει τους οδηγούς λόγω των φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μεταδοθεί ο Covid-19.

Η Πολωνία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των 85 και πλέον χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία, με περισσότερα από 100.000 κρούσματα και 3.300 θανάτους έως στιγμής.

Ο Ράντοσλαβ Κόμπρις, αναπληρωτής επιθεωρητής της τροχαίας της Πολωνίας, δήλωσε ότι έλαβε εντολές από τις υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας «να περιορίσουμε τον αριθμό των αλκοτέστ που πραγματοποιούνται με τη χρήση συσκευών που δεν διαθέτουν επιστόμια».

Η Πολωνία χρησιμοποιεί δύο συσκευές για αλκοτέστ σε οδηγούς. Η μία εξ αυτών, χωρίς επιστόμιο, δίνει μια άμεση ένδειξη της παρουσίας αλκοόλ, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς οδηγούς διαδοχικά, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο της εύκολης μετάδοσης του ιού.

Η δεύτερη συσκευή, που δίνει μια ακριβή ένδειξη του ποσοστού αλκοόλ στην αναπνοή, διαθέτει επιστόμια που αλλάζουν σε κάθε τεστ, όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δείξει μετρήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Κόμπρις, με τις αλλαγές αυτές, ενδέχεται να περιοριστεί ο αριθμός των αλκοτέστ τις ώρες αιχμής το πρωί και το βράδυ, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οδική ασφάλεια.

Την ώρα που οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα κατέγραψαν πτώση 26% στην Πολωνία το διάστημα 2010-2018, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη και η αστυνομία αναφέρει ότι το 2019 καταγράφηκαν πάνω από 1.600 δυστυχήματα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα