Κοτζιάς: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση

Κοτζιάς: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias speaks at a joint press conference with his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif in Tehran, Iran, Sunday, Nov. 29, 2015. (AP Photo/Vahid Salemi) AP

"Σώσαμε τρεις φορές την διαπραγμάτευση από την κατάρρευση", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την Ελβετία. Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

“Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση”, “την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο” τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, στην Ελβετία.

“Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση” εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι “η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος”.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: “Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ”.

Ψυχραιμία και υπομονή συστήνει ο Αναστασιάδης

Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σειρά του, μετά τις αποψινές εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό και εξερχόμενος από τον συνεδριακό χώρο προκειμένου να μεταβεί στο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις” τονίζοντας ότι “χρειάζεται ψυχραιμία και χρειάζεται υπομονή”, ενώ θέλησε να επαναλάβει, όπως είπε, ότι γνωρίζει τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύεται. “Συνεπώς” πρόσθεσε, “μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται».

Ερωτηθείς αν η άλλη πλευρά έχει δώσει προτάσεις ο Πρόεδρος είπε: «δεν θέλω να πω περισσότερα. Να αρκεστούμε μέχρι εδώ και εν συνεχεία όταν και εφόσον λήξουν (οι διαβουλεύσεις) είτε επιτυχώς είτε ατυχώς τότε θα ενημερωθείτε».

(Φωτό: AP Photo/Vahid Salemi)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα