Κρεμλίνο: Η μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Πολωνία, επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Αμερικανοί στρατιώτες κατά την διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Πολωνίας
Αμερικανοί στρατιώτες κατά την διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Πολωνίας AP

Ανησυχία προκαλούν στη Μόσχα δημοσιεύματα για μόνιμη αμερικανική παρουσία στην Πολωνία, την στιγμή που πολωνικές πηγές λένε ότι η σχετική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί

Ανησυχία εξέφρασε το Κρεμλίνο σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Πολωνία έχει αιτηθεί μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, υπογραμμίζοντας πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, υπονομεύει την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των πολωνικών Μέσων, πρόταση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει πως η Βαρσοβία προτίθεται να προσφέρει μέχρι και 2 δισ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στρατιωτική αυτή παρουσία.

Κυβερνητική πηγή στην Πολωνία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως έχει γίνει τέτοια πρόταση. Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως τέτοιες αποφάσεις εντάσσονται στην κυριαρχία κάθε χώρας, όμως βλάπτουν τη συνολική ατμόσφαιρα στην ήπειρο.

"Όταν βλέπουμε τη σταδιακή επέκταση των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας..., αυτό φυσικά δεν δημιουργεί με κανέναν τρόπο ασφάλεια και σταθερότητα στην ήπειρο", δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

"Αντιθέτως αυτές οι επεκτατικές ενέργειες οδηγούν φυσικά σε αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία που παραβιάζεται κάθε φορά μ' αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Πολωνία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία και έκτοτε πολλές άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες --περιλαμβανομένων των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία-- εντάχθηκαν .σε διαδοχικά κύματα, παρά την ισχυρή αντίδραση της Μόσχας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, NATO, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network