Κρίσιμη διάσκεψη των G20 με το βλέμμα σε Ελλάδα και Ισπανία

Κρίσιμη διάσκεψη των G20 με το βλέμμα σε Ελλάδα και Ισπανία

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών στον κόσμο συναντώνται στο Μεξικό. Διαβάστε τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ αναμένεται να μεταφέρουν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που συναντιόνται στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα απασχολήσουν ακόμα τη Σύνοδο, με τους G20 να εκτιμάται πως θα ζητήσουν να αρχίσει άμεσα η συνεργασία της Ευρωζώνης με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστούν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η προτεραιότητα των ΗΠΑ

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού θα πρέπει να φροντίσουν για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη της αγοράς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

 "Προφανώς θα είμαστε πολύ απασχολημένοι για την επόμενη μιάμιση ημέρα", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του Φελίπε Καλδερόν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει επίσημα τις εργασίες της η σύνοδος. "Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την επιβράδυνση της ανάπτυξης", πρόσθεσε.

"Τώρα είναι ο καιρός, όπως είπαμε, να διασφαλίσουμε ότι όλοι μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποφύγουμε τον προστατευτισμό", κατέληξε ο Ομπάμα.

Ομπάμα: "Θετικό το αποτέλεσμα στην Ελλάδα"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε  από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δίνει μια "θετική" προοπτική σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

"Νομίζω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δίνουν μια ένδειξη ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές όχι μόνο για τις προσπάθειες των Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά επίσης και για να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους διεθνείς εταίρους τους για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους", δήλωσε ο Ομπάμα σε μερικούς δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20.

Μπαρόζο: "Οι Ευρωπαίοι δεν ήλθαν για να λάβουν μαθήματα δημοκρατίας"                                

Οι Ευρωπαίοι δεν ήλθαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος για να λάβουν μαθήματα δημοκρατίας, δήλωσε  στον Τύπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Ειλικρινά, δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομία", δήλωσε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας εν παρόδω ότι όλες οι χώρες της G20 δεν είναι δημοκρατίες.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό πίεση από τους εταίρους τους στην G20, η οποία συγκεντρώνει πλούσιες και αναδυόμενες χώρες, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για την επίλυση της κρίσης του χρέους που τις υπονομεύει από τον Δεκέμβριο του 2009.

"Οι προκλήσεις δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές. Είναι παγκόσμιες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή οικονομικά προβλήματα άρχισαν με την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.

 Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει συμφώνησε, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έχουν "τεράστιες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο" να διορθώσουν. "Η κρίση στην ευρωζώνη θα χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, ούτε ασημένιες σφαίρες, αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τερματιστεί αυτή", πρόσθεσε.

SHARE:

24Media Network