Κρίσταλ μεθ, όπλα και τρόμος: Πρώην δεξί χέρι του Κιμ, αποδομεί το “αφεντικό” του

Κρίσταλ μεθ, όπλα και τρόμος: Πρώην δεξί χέρι του Κιμ, αποδομεί το “αφεντικό” του
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν Wong Maye-E / Associated Press

Τον γύρο του κόσμου κάνει η συνέντευξη πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βορείου Κορέας, που ταξίδευε όπως λέει στο εξωτερικό για να μαζέψει χρήματα για τον "Ανώτατο Ηγέτη".

Ο Kim Kuk-song υπήρξε κατάσκοπος στη δούλεψη των μυστικών υπηρεσιών της Βορείου Κορέας, για τριάντα χρόνια. Οι υπηρεσίες που προσέφερε, ήταν όπως λέει, “τα μάτια, τα αυτιά και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη”.

Ισχυρίζεται ότι διαφύλαξε τα μυστικά του Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε δολοφόνους να σκοτώσουν τους επικριτές του, και έφτιαξε ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για το Κόμμα.

Τώρα, ο πρώην ανώτερος συνταγματάρχης αποφάσισε να πει την ιστορία του στο BBC, σε μια σπάνια συνέντευξη. Είναι η πρώτη φορά που αποστάτης αξιωματούχος της Βορείου Κορέας, μιλάει σε μεγάλο δυτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Στη συνέντευξή του δηλώνει “πιο κόκκινος από τους κόκκινους”, ως προς τα κομμουνιστικά του φρονήματα. Ωστόσο, το 2014 κατάλαβε ότι απειλείται η ζωή του και έπρεπε να φύγει από τη χώρα. Έκτοτε ζει στη Σεούλ, και κάνει αυτό που ξέρει καλά. Εργάζεται για τη νοτιοκορεάτικη υπηρεσία πληροφοριών.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η βορειοκορεάτικη ηγεσία είναι “απελπισμένη για έσοδα”, με κάθε δυνατό τρόπο, από εμπόριο ναρκωτικών μέχρι εμπόριο όπλων σε Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το BBC αποσαφηνίζει στο κείμενό του πως δεν μπορεί να διασταυρώσει την αλήθεια των λεγόμενών του, με τους ισχυρισμούς του να αποδίδονται αποκλειστικά στον ίδιο. Θα το έλεγε κανείς και μάθημα δεοντολογίας ως προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Η συντάκτρια του άρθρου,  Laura Bicker επικοινώνησε με τη πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο και με βορειοκορεάτες διπλωμάτες, ωστόσο επέλεξαν να μη σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Όπως αποκαλύπτει ο Kim Kuk-song, η Βόρεια Κορέα δημιούργησε μια νεοσύστατη υπηρεσία κατασκοπείας το 2009, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό. Επικεφαλής του γραφείου ήταν ο Kim Yong-chol, ο οποίος παραμένει ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η σύζυγός του KCNA / ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

“Task force τρόμου”

Την ίδια χρονιά, δημιουργήθηκε μια “terror task force” για να δολοφονηθεί Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είχε αποστατήσει στον Νότο. “Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν μια πράξη που ικανοποίησε τον ανώτατο ηγέτη (τον πατέρα του)”, λέει ο αξιωματούχος. “Έπρεπε να δολοφονηθεί ο Hwang Jang-yop. Εγώ προσωπικά έστησα το πλάνο και το εκτέλεσα”.

Επρόκειτο για έναν σημαίνοντα αξιωματούχο που είχε οικοδομήσει τις πολιτικές της χώρας, ωστόσο η αποχώρησή του προς τον Νότο, δεν του συγχωρέθηκε ποτέ. Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας πήγε στραβά. Δύο ταγματάρχες του στρατού της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης στη Σεούλ για το σχέδιο. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνείτο ότι εμπλέκεται στην υπόθεση και ισχυριζόταν ότι η Νότια Κορέα είχε οργανώσει την απόπειρα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ένα πλοίο του ναυτικού της Νότιας Κορέας, το Cheonan, βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλη. Σαράντα έξι ζωές χάθηκαν. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως δεν είχε καμία σχέση.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, δεκάδες βολές πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν το νησί Yeongpyeong της Νότιας Κορέας. Δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν. Οι επιχειρήσεις δεν θα είχαν συμβεί χωρίς εντολές από την κορυφή, λέει ο αξιωματούχος που μίλησε στο BBC. “Στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και όταν κατασκευάζεται ένας δρόμος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη”, τονίζει.

“Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οδήγησα κατασκόπους να πάνε στη Νότια Κορέα και ηγήθηκα επιχειρησιακών αποστολών. Υπήρχε μια περίπτωση όπου ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας είχε αποσταλεί και εργαζόταν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Νότια Κορέα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα με ασφάλεια. Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού εργάστηκε στον Μπλε Οίκο (Προεδρικό Μέγαρο της Νότιας Κορέας) για πέντε έως έξι χρόνια, επέστρεψε με ασφάλεια και εργάστηκε στο Εργατικό Κόμμα της Βορείου Κορέας. Μπορώ να σας πω ότι οι βορειοκορεάτες διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε σημαντικά ιδρύματα στη Νότια Κορέα”, ισχυρίζεται ο Kim Kuk-song.

Όπως αναφέρει πάντως το BBC, οι φυλακές της Νότιας Κορέας είναι γεμάτες με βορειοκορεάτες που συνελήφθησαν τα προηγούμενα έτη και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.

Ο πρώην κατάσκοπος της Β. Κορέας, αποκαλύπτει μάλιστα πως από τις αρχές του 1990 η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν για κυβερνοπόλεμο και σήμερα διαθέτει 6.000 εξειδικευμένους χάκερ.

Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μια μονάδα της Βόρειας Κορέας γνωστή ως η “ομάδα Lazarus” ήταν πίσω από μια κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε τμήματα του NHS και άλλων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο το 2017. Η ίδια ομάδα πιστεύεται ότι είχε στοχεύσει τη Sony Pictures το 2014.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν AP

 

Ναρκωτικά για λεφτά

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά μια “κρίση” και τον Απρίλιο κάλεσε τον λαό του να προετοιμαστεί για μια “επίπονη πορεία”.

Όπως λέει ο Kim Kuk-song, του ζητήθηκε να συγκεντρώσει “επαναστατικά κεφάλαια” για τον Ανώτατο Ηγέτη. Ο ίδιος κάνει λόγο για παραγωγή ναρκωτικών.

“Μου ανέθεσαν το έργο και έφερα τρεις αλλοδαπούς από το εξωτερικό στη Βόρεια Κορέα, έχτισα μια βάση παραγωγής και ξεκινήσαμε”. Όπως ο ίδιος πάντα ισχυρίζεται, η χώρα άρχισε να παράγει Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη.

Η χώρα έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παραγωγή και εμπόριο οπίου.

Ένας πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Thae Yong-ho, δήλωσε στο Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο το 2019 ότι η χώρα είχε εμπλακεί σε “κρατική διακίνηση ναρκωτικών” και προσπαθούσε να περιορίσει το εγχώριο πρόβλημα διακίνησης.

“Με αυτά τα χρήματα ο Κιμ, έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, αγόραζε τρόφιμα, έπαιρνε ρούχα και απολάμβανε πολυτέλειες”, αναφέρει ο Kim Kuk-song.

Μια άλλη πηγή εσόδων, σύμφωνα με τον κατάσκοπο, προήλθε από τις παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν. “Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στο να κατασκευάζει υποβρύχια”, λέει.

Οι συμφωνίες όπλων της Βόρειας Κορέας με το Ιράν ήταν “μυστικό” από τη δεκαετία του 1980 και περιλάμβαναν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τον κορυφαίο καθηγητή Αντρέι Λάνκοφ, βασικό μελετητή της Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να προωθεί την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε αυστηρές διεθνείς κυρώσεις. Τον Σεπτέμβριο, η χώρα δοκίμασε τέσσερα νέα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, ενός συστήματος εκτόξευσης για έναν νέο βαλλιστικό πυραύλο, ενός υπερηχητικού πυραύλου και ενός αντιαεροπορικού πυραύλου.

Σύμφωνα με τον Kim Kuk-song, η Πιονγκγιάνγκ πούλησε επίσης όπλα και τεχνολογία σε χώρες που βρίσκονταν σε εμφύλιους πολέμους. Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα για προμήθεια όπλων στη Συρία, τη Μιανμάρ, τη Λιβύη και το Σουδάν.

Ο Kim Kuk-song ζούσε μια πολυτελή ζωή στη Βόρεια Κορέα. Οδηγούσε Mercedes-Benz, δώρο από τη θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν και του επέτρεψαν να ταξιδέψει ελεύθερα στο εξωτερικό για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Λίγο καιρό μετά την άνοδο στον πολιτικό θρόνο το 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να απαλλαγεί από όσους θεωρούσε ως απειλή, συμπεριλαμβανομένου του θείου του, Jang Song-thaek, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής στις τάξεις του κόμματος.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ανακοινώθηκε πως ο Jang Song-thaek εκτελέστηκε. “Αμέσως ένιωσα έναν κίνδυνο για τη ζωή μου”, λέει ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Β. Κορέας.

Ο ίδιος ήταν στο εξωτερικό όταν διάβασε για την εκτέλεση σε εφημερίδα. Αποφάσισε να καταστρώσει άμεσα ένα σχέδιο διαφυγής με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα.

“Το να εγκαταλείψω τη χώρα μου, όπου βρίσκονται οι τάφοι των προγόνων μου, και να διαφύγω στη Νότια Κορέα, που εκείνη την εποχή για μένα ήταν ξένη χώρα, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση”, λέει.

Σχετικά με το γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα, λέει πως “είναι καθήκον μου. Θέλω να απελευθερώσω τους αδελφούς μου του Βορρά από τα χέρια της δικτατορίας και να απολαύσουν την πραγματική ελευθερία”, ισχυρίζεται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 αποστάτες στη Νότια Κορέα. Μόνο λίγοι έχουν μιλήσει στα ΜΜΕ.

“Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει τον λαό σε απόλυτη υπακοή, να χτίσει μια “πιστή καρδιά” για εκείνον”, λέει ο κατάσκοπος. “Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήρθα εδώ, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου”, συνεχίζει.

“Η στρατηγική που δημιουργήσαμε εκεί, συνεχίζεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει ούτε στο 0,01%”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα