Κυπριακό: Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Κυπριακό: Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό με τον υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάζει προσεκτικά τις κινήσεις του σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.

Ήταν η διάσκεψη της Γενεύης μια ιστορική στιγμή ή απλώς μια χαμένη ευκαιρία για πρόοδο στο ζήτημα του Κυπριακού; Το σίγουρο είναι πως η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου ήρθε να αναδείξει το “χάσμα” που υπάρχει στις δυο πλευρές στο “καυτό” ζήτημα του κατοχικού στρατού.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου, που θα ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτυπωθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και προτεινόμενες λύσεις. Θεωρείται σίγουρο πως η μετέπειτα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, μετά το κλίμα που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη διάσκεψη, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ερωτηματικό υπάρχει και για το αν οι ηγέτες των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα βρεθούν στην Ελβετία με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως ¨ο πρωθυπουργός είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να έρθει εφόσον έχει ωριμάσει η συζήτηση για λύση¨.

Η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να είναι συνεχής και το επόμενο διάστημα.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στη Γενεύη ότι αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι μετά το 1960 με την επιμονή της Αθήνας το θέμα των εγγυήσεων, όμως “οι Τούρκοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ή δεν έχουν καν χαρτιά”,  συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Το συγκρατημένο αισιόδοξο κλίμα που αποτυπώθηκε μετά την ανταλλαγή χαρτών δεν επιβεβαιώθηκε στην πολυμερή διάσκεψη.

Για την διαμάχη που προκλήθηκε σχετικά με την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως “ήταν απροετοίμαστοι, ήρθαν χωρίς καμία πρόταση και χωρίς χρονοδιάγραμμα. Τους είπαμε ότι θέλουμε να προετοιμαστούμε και δεν θέλουμε συζητήσεις αδιέξοδες”. Για την ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρο πως οι τεχνικές συζητήσεις χρειάζονται χρόνο και ότι η διάσκεψη έπρεπε να ολοκληρωθεί την 2η ημέρα σε πολιτικό επίπεδο με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Με βάση τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων του ΥΠΕΞ ήταν πως η Τουρκική πλευρά επιδίωξε τη διακοπή των συνομιλιών, ώστε να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα επικαλέστηκε τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, όπως το Συριακό προκειμένου να μεταβεί στην Άγκυρα.

Πάνω σε αυτή τη βάση αναμένεται να γίνουν οι προετοιμασίες στο Υπουργείο Εξωτερικών ενόψει τις Τετάρτης που επανεκκινούν οι συνομιλίες. Από την Αθήνα είδαν ξεκάθαρα πως υπήρξε ένας εκνευρισμός στην προοπτική εξεύρεσης μιας καλής πρότασης για το θέμα της ασφάλειας. Η παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες στο τιμόνι των συζητήσεων, αλλά και ο ενεργός ρόλος της ΕΕ στο τραπέζι φαίνεται πως ήταν δυο καταλυτικοί παράγοντες για την κλιμακούμενη ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ Γιουνκέρ και Τσαβούσογλου με την συζήτηση να μεταφέρεται στο προσφυγικό και στα “παράπονα” της Τουρκίας.

Κέρδος για την Αθήνα θεωρείται και το γεγονός ότι καταγράφηκε στην ανακοίνωση του ΟΗΕ η ανάγκη για ύπαρξη νέων δομών και εργαλείων στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με Ελλάδα και Κύπρο να τονίζουν – σχετικά με την επανέναρξη του διαλόγου την Τετάρτη – πως δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα