Κύπρος: Ευθύνες για την τραγωδία σε δύο θύματα

default image

Σε δύο από τα δεκατρία θύματα της έκρηξης στη ναυτική βάση του Μαρί, στην Κύπρο, φέρεται να εντοπίζει ευθύνες η κυπριακή Αστυνομία. Για απλή "αναφορά στο ρόλο τους" έκανε λόγο αργότερα ο αρχηγός της

Νέα αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε από τη δημοσίευση του σχετικού πορίσματος της Αστυνομίας, λίγες ημέρες μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση του Μαρί.

Στο πόρισμα, που δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, μεταξύ άλλων, καταλογίζονται ευθύνες σε δύο από τα θύματα της έκρηξης στο Μαρί, το διοικητή Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη και το διοικητή της Ναυτικής Βάσης, Λάμπρο Λάμπρου.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου δήλωσε:

“Εμείς αποφύγαμε επισταμένως να πούμε πόσα και ποια πρόσωπα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, γιατί αυτό εναπόκειται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του γενικού εισαγγελέα”.

Όσον αφορά στη διαρροή της έκθεσης της Αστυνομίας στον Τύπο, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, ότι “δεν διέρρευσε από εμάς, αλλά ούτε γνωρίζω από πού διέρρευσε”,προσθέτοντας ότι θα γίνει έρευνα.

Διάψευση δια στόματος Παπαγεωργίου

Οι επικρίσεις εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αναφορά στο πόρισμα, που επιρρίπτει ευθύνες στα δύο θύματα, ο κ. Παπαγεωργίου εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει εισήγηση για δίωξή τους.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε, ειδικότερα, ότι στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο “γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα θύματα της έκρηξης και όχι σε άσκηση ποινικής δίωξης”.

Προσθέτει ότι ο Διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Λάμπρος Λάμπρου δεν συγκαταλέγονται στα δεκατέσσερα πρόσωπα, για τα οποία γίνονται εισηγήσεις για πιθανή δίωξή τους.

Στη δήλωσή του ο Αρχηγός της Αστυνομίας απευθύνει εκ νέου έκκληση να τερματιστούν οι δημόσιες δηλώσεις, ώστε να τερματιστεί η περαιτέρω αναμόχλευση των πληγών και του πόνου των συγγενών των θυμάτων της έκρηξης και συστήνει υπομονή και αυτοσυγκράτηση μέχρι την οριστική λήψη αποφάσεων από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε σχέση με τις ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν.

Επίσης αναφέρει ότι η Αστυνομία ενεργεί με πλήρη αμεροληψία και αντικειμενικότητα, μακριά από συναισθηματισμούς, με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής μαρτυρίας και την παρουσίαση σφαιρικής εικόνας ως προς τα γεγονότα της υπό διερεύνηση υπόθεσης.  

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε σε “ανεγκέφαλους ηγέτες”, “συνωμότες”, “νοσηρούς εγκεφάλους” και “θρασύδειλους” σε σχέση με τις πληροφορίες για το πόρισμα της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι θεωρεί πως έγινε “χωρίς αμφιβολία καθ’ υπόδειξη”.

“Επιτέλους κάποιοι αχρείοι ας περιοριστούν στις ευθύνες τους και επιτέλους ας τις αναλάβουν. Ας αφήσουν τις συνωμοσίες οι συνωμότες και ας αφήσουν τα πραξικοπήματα, εκείνοι που έχουν εμπεδώσει το πολιτικό πραξικόπημα στον τόπο, με την εμμονή τους να μένουν, γαντζωμένοι στην εξουσία”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι να αποσείσουν τις ευθύνες από τους ζωντανούς και να τις φορτώσουν στους νεκρούς, αποτελεί ιεροσυλία και δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει.

“Είναι ξεκάθαρο ότι το πόρισμα της αστυνομίας έγινε για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δριμεία κριτική για το πόρισμα άσκησε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δηλώνοντας πως αποτελεί προσβολή της μνήμης νεκρών και ηρώων και τονίζοντας πως το πόρισμα θα αφήσει ανεξίτηλο μελανό στίγμα στην ιστορία της αστυνομίας για τη δουλική συμπεριφορά έναντι της εξουσίας και χαρακτήρισε απίστευτο και ανήθικο να επιρρίπτονται ευθύνες στους νεκρούς.

Η σύζυγος του νεκρού πλοιάρχου Μαρία Ιωαννίδου, σχολιάζοντας τις αναφορές του πορίσματος σε ευθύνες του συζύγου της περιορίστηκε να δηλώσει: “Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους. Αφήνω τις ελπίδες μου στο Θεό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα