Κύπρος: Μαίνεται η φωτιά, ένας νεκρός. Ο Αναστασιάδης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα μέτωπα

default image

Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του. Ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο.Συγκλονισμό για το θάνατο δασοπυροσβέστη, εκφράζει ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από χθες στους πρόποδες του Τροόδους. Ο δασοπυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 20:00 απόψε και θα επανέλθουν αύριο με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, σε τρία μέτωπα  μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη.

Ο κ.Τσιντίδης δήλωσε ότι πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών.

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η ΚΔ έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Ο κ. Τσιντίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το απόγευμα τρεις δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν από ανατροπή του οχήματός.

Τέλος, όπως τόνισε τις τελευταίες πτήσεις για την ημέρα τα πτητικά μέσα. “Θα χτυπήσουμε το πρωί”, είπε.

Ο Αναστασιάδης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών  

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για κατάσβεση τους.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειες τους για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καθώς και για την  αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών και της μεγάλης επακόλουθης οικολογικής καταστροφής που επιφέρουν, έθεσε στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των εταίρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την οικολογική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω των πυρκαγιών του τελευταίου διημέρου και τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι έχουν πληγεί.  Ευχήθηκε όπως η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Σολέας τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετέχουν στην υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάσβεσής της.

Συγκλονισμό για το θάνατο δασοπυροσβέστη, εκφράζει ο Νίκος Αναστασιάδης

Συγκλονισμό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα τα οποία υπέστη κατά την προσπάθειά του να κατασβέσει την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι “με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας”.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, σημειώνει, “εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός”.

Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, “οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία.”

Το μήνυμα του Τσίπρα

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί.

“Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα”, έγραψε χαρακτηριστικά.

12χρονος έβαλε κατά λάθος τη φωτιά

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα