Κυριακίδου για AstraZeneca: Η αδυναμία παράδοσης των δόσεων ενάντια στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας

Κυριακίδου για AstraZeneca: Η αδυναμία παράδοσης των δόσεων ενάντια στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας
Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου AP

Να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το συμβόλαιο κάλεσε την AstraZeneca η Στέλλα Κυριακίδου, ενώ στάθηκε και στην "ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας" που επικαλείται η εταιρεία

“Η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας συμπεριλήφθηκε στο συμβόλαιο επειδή η εταιρεία δεν είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη των εμβολίων”, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, αναφερόμενη στην δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, ο οποίος σε συνέντευξή του την Τρίτη είχε τονίσει ότι η φαρμακευτική δεν έχει βάσει συμβολαίου υποχρέωση για συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων αλλά ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας(best effort) για την παράδοση των εμβολίων στην ΕΕ.

“Θα είμαι σαφής: τα 27 κράτη-μέλη επιμένουν ότι η AstraZeneca θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την συμφωνία μας”, ανέφερε η Επίτροπος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ηθικές, κοινωνικές και νομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρήσουν, ανέφερε η κ. Κυριακίδου. “Η θέση ότι μία εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα επειδή υφίσταται η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας δεν είναι ούτε σωστό ούτε αποδεκτό. Υπογράψαμε μία Συμφωνία Προκαταβολικής Αγοράς, για ένα προϊόν που την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε και που ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Και την υπογράψαμε ακριβώς για να κταστήσουμε σίγουρο ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει τις υποδομές για την έγκαιρη παραγωγή του εμβολίου, ώστε να είναι σε θέση να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό δόσεων του εμβολίου την ημέρα της έγκρισής του”, πρόσθεσε.

“Η αδυναμία εξασφάλισης της παραγωγής είναι ενάντια τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της συμφωνίας μας”, είπε η Επίτροπος Υγείας, ενώ στην συνέχεια “άδειασε” για δεύτερη φορά των CEO της AstraZeneca, o οποίος ισχυρίστηκε σύμφωνα με το συμβόλαιο, τα εργοστάσιά της φαρμακευτικής στην Ευρώπη είναι αυτά που θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα την Ένωση και στην συνέχεια εκείνα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. “”Δεν υπάρχει καμία ιεραρχεία στα 4 εργοστάσια που αναφέρονται στην Συμφωνία, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τέλος την AstraZeneca να συμμετάσχει στην αποψινή συνάντηση με την συντονιστική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που ανακοίνωσε την Δευτέρα και εάν η Επιτροπή γνωρίζει ότι εμβόλια που παράγονται εντός της Ένωσης, εξάγονται σε τρίτες χώρες, ανέφερε χαρακτηριστικά: “οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα