Λε Πεν – Πούτιν: Τα ρωσικά δάνεια και τα μυστικά ταξίδια στη Μόσχα

Λε Πεν – Πούτιν: Τα ρωσικά δάνεια και τα μυστικά ταξίδια στη Μόσχα

Η σχέση της Μαρίν Λε Πεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Έρευνα κάνει λόγο για δάνεια εν όψει των προεδρικών εκλογών στις οποίες έλαβε μέρος το Εθνικό Μέτωπο και για Ρώσους ολιγάρχες που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Γαλλίας

Η Μαρίν Λε Πεν έχει αρνηθεί συστηματικά τη συσχέτιση της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο τα γαλλικά ΜΜΕ προχωρούν σε σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την επιρροή που έχει το Κρεμλίνο στο Εθνικό Μέτωπο που αποσκοπεί στο να πάρει τα χέρια του την εξουσία προτάσσοντας την ευρωσκεπτικιστική ρητορική του.

Παρόλα αυτά, ο θαυμασμός της Λε Πεν προς τον Πούτιν αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ είναι έκδηλος και ξεκάθαρος.

Όπως δημοσιεύει το site που ασχολείται με ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, voxeurop.eu σε συνεργασία με το euobserver.com, στο γραφείο της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στο Παρίσι δεσπόζει ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει την ίδια μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο και τον πλανητάρχη. Πρόκειται για ένα δώρο που της έκανε η εθνικίστρια καλλιτέχνιδα Maria Katasonova με την οποία η Λε Πεν συναντήθηκε λίγο πριν το ραντεβού της με τον Πούτιν στις 24 Μαρτίου.

Ιδού το έργο:

 

Η Λε Πεν που θα αντιμετωπίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο της Κυριακής και έχει παραιτηθεί από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου, είχε τονίσει τη σημασία της συμμαχίας Γαλλίας και Ρωσίας “κατά της τρομοκρατίας”, την οποία αποδίδει στην έλευση μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη. Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της Κριμαίας.

Το ραντεβού των δύο ήταν αιφνιδιαστικό, μιας και δεν είχε ανακοινωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο δεν ήταν το πρώτο. Πούτιν και Λε Πεν είχαν συναντηθεί το 2014 αλλά και το 2015, όταν το κόμμα της περνούσε στο στάδιο ενδυνάμωσης του.

Τρία υψηλά ιστάμενα στελέχη του Εθνικού Μετώπου που διατηρούν την ανωνυμία τους δήλωσαν στο voxeurop πως οι συναντήσεις είχαν γίνει με άκρα μυστικότητα και δεν ήταν “επίσημου χαρακτήρα”. Από την άλλη, ο Aymeric Chauprade, πρώην επικεφαλής του Ε.Μ. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι η Μαρίν Λε Πεν είχε δει τον Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2014 σε “φιλικό κλίμα”.

“Μου έδωσε το πράσινο φως να μιλήσω για τη συνάντηση αυτή και μετά με απέπεμψε από τη θέση μου”, είπε ο Chauprade που έφυγε από το ακροδεξιό κόμμα το 2015. Ο δε πατέρας της Λε Πεν, αρνείται ότι έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά παραδέχεται ότι η κόρη του έχει συναντηθεί μαζί του “παραπάνω από μία φορές”.

Ο νυν επικεφαλής για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Λε Πεν, Ludovic de Danne, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως ποτέ δεν ζητήθηκε δάνεια από το Εθνικό Μέτωπο για ρωσική χρηματοδότηση.

 

Τα χρήματα του Κρεμλίνου και ο Ρώσος ολιγάρχης

Παρόλα αυτά, σήμερα το ενημερωτικό γαλλικό Mediapart δίνει στη δημοσιότητα έρευνα του που εκπόνησε μαζί με το site της Λετονίας Re:Baltica, στην οποία δίνονται στοιχεία για τη “ρωσική χρηματοδότηση”.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή, το κόμμα της Λε Πεν έλαβε δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 από ρωσική τράπεζα με αντάλλαγμα να προβεί σε θετικές τοποθετήσεις υπέρ της Ρωσίας στον εμφύλιο της Ουκρανίας. Πράγμα που πράγματι συνέβη, κρίνοντας κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις της ευρωσκεπτικίστριας ηγέτιδας για την Κριμαία.

Το Mediapart αναφέρει ότι ο Ρώσος γερουσιαστής και ολιγάρχης Alexandre Babakov, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν διευκόλυνε την επαφή μεταξύ της Λεπέν και τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ 2014 και 2016.

Βάσει των αναφορών, ο Ρώσος ολιγάρχης βοήθησε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να πάρει το “πράσινο φως” για τα 9 εκατομμύρια της τράπεζας First Cezch-Russian Bank (FCRB) το 2014 για να χρηματοδοτηθεί η τότε προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών που έγιναν το 2015.

Ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν σε επαφή με τον ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου, Jean-Luc Schaffhauser, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Λε Πεν. Οι επαφές αποδεικνύονται από email του Schaffhauser που έφτασαν στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας.

Στις συναντήσεις φερόταν να βρίσκεται άλλες φορές ο ευρωβουλευτής Jean-Luc Schaffhauser, άλλες ο εκπρόσωπός του, ή ο Wallerand de Saint-Just, δηλαδή ο ταμίας του ακροδεξιού κόμματος. Από την άλλη πλευρά, το “παρών” έδινε ο ολιγάρχης Alexandre Babakov ή ο Λεττονός  διαμεσολαβητής του, Vilis Dambis.

Το Mediapart καταγράφει πως το Εθνικό Μέτωπο δανείστηκε συγκεκριμένα 2 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλη του 2014 εν όψει ευρωεκλογών, 9 εκατομμύρια πέντε μήνες αργότερα από την FCRB, ενώ τον Ιούνιο του 2016 εγκρίθηκε νέο δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Strategy bank. Τα στοιχεία του Mediapart βασίζονται σε έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων του από πηγές που δεν κατονομάζονται. Τα έγγραφα φέρουν την υπογραφή της Λε Πεν και επιβεβαιώνουν τα αιτήματα δανειοδότησης του πολιτικού της κόμματος. Τα έγγραφα δημοσιεύονται και στα Panama Papers.

Σημειώνεται πως η FCRB έχει χρεοκοπήσει και η διαχείριση των δανείων έχει περάσει σε fund του Roman Popov, έτερου ολιγάρχη που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Επίσης, το 2014 το πολιτικό fund του Ζαν-Μαρί Λεπέν, “Cotelec” έλαβε δάνειο 2 εκατ. ευρώ από ένα fund που εδρεύει στην Κύπρο και έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

Από το 2014, το Εθνικό Μέτωπο δηλώνει ότι καμία γαλλική τράπεζα δεν θέλει να του δανείσει χρήματα. “Το κόμμα μας ζήτησε δάνεια σε όλες τις γαλλικές τράπεζες, αλλά καμία δεν δέχτηκε. Έτσι, απευθυνθήκαμε σε πολλές ξένες τράπεζες, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στη Ρωσία”, έλεγε η ίδια η Λε Πεν το 2014 παρά τις σημερινές της αιτιάσεις.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα