‘Λε Σοκ’: Οι γαλλικές εφημερίδες περιγράφουν το μούδιασμα της επόμενης μέρας των εκλογών

default image

Το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να πανηγυρίζει πως είναι η πρώτη δύναμη στη χώρα, με τους "Ρεπουμπλικάνους" του Νικολά Σαρκοζί και τους σοσιαλιστές να αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα ενός θυμωμένου εκλόγικού σώματος. Πώς περιγράφουν το επιμύθιο του πρώτου γύρου των εκλογών οι γαλλικές εφημερίδες

Οι γαλλικές εφημερίδες φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που αναδεικνύουν πρώτη δύναμη στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Η παταγώδης αποτυχία του Σαρκοζί να κάνει τη ρελάνς, η δημοφιλία Ολάντ που δεν απέδωσε καρπούς και εξαφανισμένη αριστερά, στα δημοσιεύματα του Τύπου που αγωνιά για το θυμωμένο, αγανακτισμένο εκλογικό σώμα που βρίσκει όλο και περισσότερο στο πρόσωπο της Μαρίν Λε Πεν τον “σωτήρα” που αναζητά στα τεράστια προβλήματα που το κατατρέχουν.

Le Monde – Όλα όσα πρέπει ξέρετε για τον πρώτο γύρο των εκλογών

Η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde περιγράφει σε ένα άρθρο εκείνο που πρέπει κανείς να κρατήσει από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. “Το Εθνικό Μέτωπο (FN) έρχεται πρώτο, με ποσοστά πολύ πιο σημαντικά από εκείνα που υπολόγιζαν οι δημοσκοπήσεις, οι “Ρεπουμπικάνοι” που είχαν προαναγγείλει τη νίκη τους θα πρέπει να συμβιβαστούνμε τη δεύτερη θέση, ενώ οι Σοσιαλιστές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση”.

Η εφημερίδα περιγράφει μία προς μια τις περιφέρειες όπου το FN κατέκτησε την πρώτη θέση και επικεντρώνεται στις δύο περιφέρειες όπου η οικογένεια Le Pen – πρόεδρος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της Μαριόν Μαρσεράλ Λε Πεν – ξεπέρασαν το 40%. Οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να αποσυρθούν μαζικά από το δεύτερο γύρο σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στους υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου, με τον Νικολά Σαρκοζί από την πλευρά του να αρνείται κάθε συνεργασία στο δεύτερο γύρο προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της ακροδεξιάς.

Liberation – Η ώρα πλησιάζει

 

Η εφημερίδα Liberation, με τα χαρακτηριστικά εξώφυλλα που φιλοξενούν μεγάλες φωτογραφίες. Στο βάθος η Μαρίν Λεπέν σε μια θολούρα και η φράσει “πλησιάζει” να παραπέμπει στον συνειρμό όλων, πως το ακροδεξιό κόμμα μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην “κατάληψη” της εξουσίας. “Παρά την αριστερά που αντιστέκεται καλύτερα του αναμενόμενου, το FN παίρνει την πρώτη θέση σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες. Ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως το αποτέλεσμα δείχνει με σαφήνεια την είσοδο του FN στις ισχυρές δυνάμεις της χώρας. “Οι σοσιαλιστές αντιστέκονται καλύτερα από το αναμενόμενο, με την ηγεσία να ζητά από τους υποψηφίους της σε τρεις περιφέρειες να αποσυρθούν προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο των ακροδεξιών στην εξουσία στο δεύτερο γύρο” αναφέρει και συμπληρώνει: “Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις προεδρικές του 2017, οι τοπικές αυτές εκλογές αναδεικνύουν την αποτυχία της δεξιάς. Ο πρώην αρχηγός κράτους μιλούσε για την “ακομπλεξάριστη δεξιά” προκειμένου να ανακόψει το ακροδεξιό κ όμμα. Η ήττα της Κυριακής δεν τον απέτρεψε από το να αρνηθεί κάθε συνεργασία με την αριστερά”.

Le Figaro – Το (δεξιό) σοκ

 

Με τον τίτλο “Σοκ”, η συντηρητική Le Figaro περιγράφει το αποτέλεσμα των εκλογών. “Η δεξιά ήλπιζε σε έναν αέρα νίκης, αντίστοιχο με εκείνο των σοσιαλιστών πριν τις προεδρικές του 2012, στις περιφερειακές του 2004 και του 2010, όμως αυτός φύσηξε στα πανιά της Μαρίν Λεπέν που κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής. Για δεύτερη φορά η Λεπέν ανακηρύσσεται πρώτη δύναμη στη Γαλλία”.

Το δημοσίευμα περιγράφει πως μέσα σε έξι χρόνια το εθνικιστικό κόμμα τριπλασίασε τη δύναμή του, με τους συνδυασμούς του να συγκεντρώνουν μόλις το 11,4% στις αντίστοιχες εκλογές το 2010. “Οι λίστες του FN βρίσκονται μπροστά από τους Ρεπουμπλικάνους, παρά το γεγονός πως το κόμμα της δεξιάς κατέβηκε στις εκλογές ως συνασπισμός με το “μικρότερο αδερφό δεξιό κόμμα” αλλά και τους κεντρώους. Το αποτέλεσμα μάλιστα σημειώνει πτώση σε σύγκριση με τις εκλογές για την εκλογή περιφερειακών αντιπροσώπων τον περασμένο Μάρτιο (27% έναντι 29,5% το Μάρτιο).

L’Humanite – Το (αριστέρο) σοκ

 

Με παρόμοιο τίτλο η αριστερή εφημερίδα περιγράφει το αποτέλεσμα και σημειώνει. “Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αντιδράσουν χωρίς καθυστέρηση. Η ανάλυση του κεντρικού άρθρου κάνει λόγο για μια “σκοτεινή” μέρα για τη δημοκρατία, αλλά και την αριστερά – και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση – και ανακηρύσσει φυσικά μέγα νικητή των εκλογών το Εθνικό Μέτωπο.

Επιπλέον το δημοσίευμα περιγράφει πως οι δυνάμεις πιο αριστερά του σοσιαλιστικού κόμματος μοιάζουν να εξανεμίζονται με τους οικολόγους να πέφτουν στο 6,5% πανεθνικά από το 12,2% που είχε λάβει το 2010, αλλά και την μείωση στο 4,5%, από το 6,2% για το μέτωπο της αριστεράς.

Les Echos – Το αποφασιστικό χτύπημα του Εθνικού Μετώπου

 

“Τίποτα δεν έπιασε τόπο. Ούτε το κάλεσμα του Manuel Valls – πρωθυπουργού της χώρας – που συνέκρινε την ψήφο με “όπλο” κατά της τρομοκρατίας, ούτε η προειδοποίηση του Νικολά Σαρκοζί πως ενδεχόμενη νίκη του Εθνικού μετώπου θα σήμαινε “αποδιοργάνωση” σημειώνει το δημοσίευμα που λέει. “Σε ποσοστό, όσο και σε πλήθος ψήφων, πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας του κόμματος. Η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 4% περίπου, συγκριτικά με το 2010, με τη αποχή να μειώνεται ακόμη περισσότερα στις περιοχές όπου το FN σημειώνει τα πιο ισχυρά ποσοστά του”.

Το δημοσίευμα επικεντρώνει και στην άνοδο της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου, η οποία όμως δεν φάνηκε να μετουσιώνεται σε ψήφους στις εκλογές.

Le Parisien – Το FN τα πρόθυρα της εξουσίας

“Στην πρώτη θέση σε έξι περιφέρειες, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν θα μπορούσε να κερδίσει τρεις από αυτές την ερχόμενη Κυριακή”. Η εφημερίδα περιγράφει τις τρεις περιφέρειες στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο κατέγραψε τεράστια διαφορά από τη δεύτερη δεξιά ή τους σοσιαλιστές και στις οποίες είναι πολύ πιθανό να καταλήξει νικητήριο κόμμα την ερχόμενη Κυριακή. “Ποτέ άλλοτε το FN δεν ήταν πιο  κοντά στην εξουσία. Παρολα αυτά, οι περιφέρειες δεν είναι το προεδρικό μέγαρο. Όμως, αν αυτές οι εκλογές ήταν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λε Πεν θα είχε περάσει στο δεύτερο γύρο έχοντας το πάνω χέρι” σημειώνει το δημοσίευμα.

“Οι πραγματικοί ηττημένοι είμαστε εμείς: Απόψε η ήττα είναι του Σαρκοζί και το έχει αντιληφθεί” σημειώνει στην εφημερίδα ένας από τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Φιγιόν, επί προεδρίας Σαρκοζί. Όσο για την αριστερά; “Το φάρμακο είναι πικρό. Ο Ολάντ σημειώνει την πέμπτη αποτυχημένη εκλογική αναμέτρηση. “Θα μετανιώσουμε σε όλη μας τη ζωή το γεγονός πως διαιρεθήκαμε. Αν και το σοσιαλιστικό κόμμα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο” σημειώνει στο άρθρο ένας εκ των συμβούλων του προέδρου.

La Depeche – Το FN στην κορυφή, η αριστερά αντιστέκεται

 

Η τοπική La Depeche περιγράφει το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Midi Pyrenees/Languedoc-Roussillon (Νότια Γαλλία), όπου το Εθνικό Μέτωπο κατέκτησε την κορυφή, με τους σοσιαλιστές να διατηρούν τη δεύτερη θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα