Λευκορωσία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου

Λευκορωσία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου
Η Μαρίνα Ζολοτόβα AP

Οι αρχές της Λευκορωσίας μέχρι στιγμής έχουν συλλάβει 15 εργαζομένους του εν λόγω μέσου, στο πλαίσιο μιας καταστολής μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που ξέσπασαν πέρυσι έπειτα από αμφισβητούμενες εκλογές.

Ένας από τους λίγους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Λευκορωσίας, το TUT.BY, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αρχισυντάκτριά του, η Μαρίνα Ζολοτόβα, κατηγορήθηκε για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που σύμφωνα με τον ιστότοπο πρόκειται για μια κατασκευασμένη κατηγορία στο πλαίσιο της καταστολής των μέσων ενημέρωσης.

Η Ζολοτόβα βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης 3-7 ετών, εάν κριθεί ένοχη μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με το TUT.BY.

Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν επιβεβαιώσει την απαγγελία κατηγοριών και ένας εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής ερευνών δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το δικαστήριο στο Μινσκ όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία.

Η Ζολοτόβα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορείται «για συνέργεια σε φοροδιαφυγή ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας», σημείωσε το μέσο ενημέρωσης όπου εργάζεται.

Οι αρχές έχουν συλλάβει 15 εργαζομένους στο TUT.BY στο πλαίσιο μιας καταστολής μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που ξέσπασαν πέρυσι έπειτα από αμφισβητούμενες εκλογές. Το TUT.BY ήταν ένας από τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση Λουκασένκο έχει αφαιρέσει διαπιστεύσεις από πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση λένε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδρομές, συλλήψεις, φυλακίσεις, ή έχουν αναγκαστεί να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς, ενός 26χρονου δημοσιογράφου-μπλόγκερ, ο οποίος συνελήφθη όταν οι λευκορωσικές αρχές ανάγκασαν ένα αεροπλάνο της Ryanair που ταξίδευε από την Ελλάδα με προορισμό την Λιθουανία στις 23 Μαΐου να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα