Λιούπκα Τσβετκόβα: Αυτή είναι η σύμβουλος – δεξί χέρι του Ζάεφ

Λιούπκα Τσβετκόβα: Αυτή είναι η σύμβουλος – δεξί χέρι του Ζάεφ

Η Ljupka Tsvetkova (Λιούπκα Τσβετκόβα) είναι η γυναίκα που συμβουλεύει τον Ζόραν Ζάεφ για θέματα διοίκησης και προσφάτως, αναβαθμίστηκε κάτι που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη χώρα

Η Ljupka Tsvetkova, ή Λιούπκα Τσβετκόβα στα ελληνικά, είναι η σύμβουλος του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για θέματα διοίκησης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων makfax, μόλις διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής για την πώληση κρατικών γεωργικών εκτάσεων. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεων της πΓΔΜ, η οποία βρίσκεται εν μέσω διαβουλεύσεων σχετικά με το όνομα της χώρας για να πάρει το “πράσινο φως” και να αρχίσουν οι διεργασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αναβάθμιση της Τσβετκόβα έγινε μαζί με ακόμη έξι κυβερνητικά στελέχη, με προσωπική απόφαση Ζάεφ. Η ίδια είναι γεωπόνος και όπως αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας στο πρακτορείο makfax, “έχει ολοκληρώσει σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Γεωργίας της πΓΔΜ”. Η αμοιβή της θα είναι πάντως περίπου 800 ευρώ, για τις νέες αρμοδιότητές της.

Αντιδράσεις προέκυψαν στη γειτονική χώρα, καθώς ΜΜΕ ανέφεραν πως η ίδια είναι μέλος ακόμη δύο επιτροπών του Υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ζάεφ διέψευσε το “σκάνδαλο”, αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή της πως η συμμετοχή της νεαρής στις άλλες δύο επιτροπές, είναι αμισθί. Η Τσβετκόβα πάντως θεωρείται “δεξί χέρι” του Ζάεφ και άτομα του στενού του περιβάλλοντος σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Πέραν από την Τσβετκόβα ο Ζάεφ έχει ακόμη επτά ειδικούς συμβούλους σε θέματα δικαιοσύνης, πολιτισμού, δημοσίων σχέσεων, εξωτερικών υποθέσεων, γεωργίας, οικολογίας και ευρωπαϊκών ενταξιακών διεργασιών. Όλων ο μισθός κυμαίνεται από 700 μέχρι 800 ευρώ (40.000-50.000 δηνάρια έξτρα) για τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη πΓΔΜ είναι 347 ευρώ.

Αυτό που επίσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι ο διορισμός του Zoran Verushevski, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν δύο χρόνια για σκάνδαλο διαφθοράς και πλέον θα συμβουλεύει τον Ζάεφ για θέματα εθνικής ασφάλειας. Η αμοιβή του θα είναι 72.000 δηνάρια, εμφανώς περισσότερα σε σχέση με τους άλλους οκτώ. Ο Verushevski ήταν διοικητής της DSK Bank.

SPECIAL ADVISORY IN THE CABINET OF THE PRIME MINISTER

Special Advisor on Justice, Tanja Çaçareva – Ilievska

Special Advisor to Culture, Cvetanka Laskova

Special Adviser to the Administration, Ljupka Tsvetkova

Special Adviser on Public Relations, Marjan Zabrčananec

Special Advisor for Foreign Affairs, Dane Taleski

Special Adviser on European Integration, Bojan Maricic

Special Advisor for Agriculture, Lenche Nikolovska

Special Adviser on Ecology, Dragan Jovanov

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα