Λίβανος: Η έκρηξη ”οδηγεί” σε πρόωρες εκλογές – Η αγανάκτιση του κόσμου μεγαλώνει

Λίβανος: Η έκρηξη ”οδηγεί” σε πρόωρες εκλογές – Η αγανάκτιση του κόσμου μεγαλώνει
Διαδηλώσεις στη Βηρυτό AP

Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Λίβανο με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα, αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Λίβανο, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού και ενώ διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να δείξουν την οργή τους για την κυβέρνηση, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη αγγίζει τους 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων ανέρχεται σε 6.000.

Οι διαδηλωτές άσκησαν έντονη κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα φώναζαν “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση,” ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι.”

Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν συνεχείς, ενώ μέρος του κόσμου είχε εισβάλει ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και Ενέργειας. Απο τις συγκρούσεις μέχρι στιγμής ένας αστυνομικός έχει χάσει τη ζωή του και πάνω από 230 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να συμφωνήσουν», πρόσθεσε. «Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Έφοδος διαδηλωτών στο Υπουργείο Ενέργειας

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό, στοχοθετώντας σειρά υπουργείων, μετά τη διαδήλωση εναντίον των αρχών που θεωρούν υπεύθυνες για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν.

Κρατήρας 43 μέτρων

Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων, όπως δήλωσε σήμερα πηγή από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις Γάλλων πυροτεχνουργών που επισκέφθηκαν το σημείο.

Η έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη «δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων», δήλωσε η πηγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version