Λιβανος: Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τους αγρότες στην κάνναβη

Λιβανος: Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τους αγρότες στην κάνναβη
Η καλλιέργεια κάνναβης, στην κοιλάδα Bekaa εκτείνεται σε χιλιόμετρα (AP Photo/Hussein Malla) ASSOCIATED PRESS

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει ξηρασία στην κοιλάδα Bekaa, του Λιβάνου, με τους αγρότες να 'χουν στραφεί στην καλλιέργεια της κάνναβης.

H κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει υποχρεώσει τους αγρότες στο Λίβανο, να αναζητήσουν τρόπο να ζήσουν. Δεδομένου ότι τα χωράφια, στα οποία καλλιεργούσαν πατάτες, κρεμμύδια και άλλα προϊόντα που έμπαιναν στο καλάθι των νοικοκυρών καθημερινά, πλήττονται από ξηρασία και τα πηγάδια έχουν “στεγνώσει”, οι αγρότες έχουν επιδοθεί στην καλλιέργεια κάνναβης που δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού και δεν περιέχει φυτοφάρμακα, ενώ μπορεί και ανθίζει στα μεγάλα υψόμετρα των πεδιάδων της κοιλάδας Bekaa, μεταξύ της Οροσειράς του Λιβάνου και της Συρίας.

Η περίοδος της συγκομιδής δεν έχει αρχίσει ακόμα. Οι καλλιεργητές ευελπιστούν πως θα συμπέσει με την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας, με την οποία θα νομιμοποιηθεί η ιατρική κάνναβη και η καλλιέργεια της. Όπως έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Οικονομικών του Λιβάνου, η βιομηχανία αυτή θα αξίζει κοντά στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Η νομιμοποίηση θα δώσει μια τεράστια ώθηση στην πληγωμένη οικονομία (o Λίβανος έχει το τρίτο μεγαλύτερο δείκτη χρέους, στον κόσμο, από ακαθάριστο εγχώριο προϊόν).

Μέχρι τότε, οι αγρότες θα συνεχίσουν να αναφέρονται στην κάνναβη με τον κωδικό “πατάτα”, στις συζητήσεις τους. Η Bekaa έχει μακρά ιστορία παραγωγής χασίς. Ένας εκ των καλλιεργητών, είπε στο CNN πως ο παππούς του είχε βρει λουλούδι κάνναβης, ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Φοινικικής πόλης Baalbek.

Επιπροσθέτως, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δείγμα λαθρεμπορίου λιβανέζικου χασίς το 1964. Αυτή η ανακάλυψη συνέβαλε στην προετοιμασία της έρευνας για τα φαρμακευτικά και θεραπευτικά συστατικά της κάνναβης.

Το 2009 η αστυνομία είχε διατάξει και επιβλέψει την καταστροφή όλων των δενδριλίων. Στην παρούσα φάση, κάνει τα στραβά μάτια, όσο οι αγρότες δεν προκαλούν. Η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή είναι η Hezbollah, που φαίνεται να έχει καλές σχέσεις με τους αγρότες, εκ των οποίων αρκετοί είναι οπαδοί της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα