Λίβανος: Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Λίβανος: Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Διαδηλώσεις στη Βηρυτό AP

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της έκρηξης που συγκλόνισε την χώρα του και της λαϊκής οργής που ακολούθησε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της τεράστιας έκρηξης που ισοπέδωσε μέρος της Βηρυτού, που ενέτεινε την λαϊκή δυσαρέσκεια και οδήγησε σε διαδοχικές παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και ζήτησε από τον Χασάν Ντιάμπ να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, συνήλθε υπό την πίεση πολλών υπουργών που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.

Λίγες ημέρες μετά την φονική έκρηξη οι Λιβανέζοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας απο την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version