Λίβανος: Σκηνές πολέμου στη Βηρυτό – Πάνω από 100 νεκροί και 300.000 άστεγοι

Λίβανος: Σκηνές πολέμου στη Βηρυτό – Πάνω από 100 νεκροί και 300.000 άστεγοι
Ένας άνδρας κουβαλά μια γυναίκα ανάμεσα στα συντρίμια των καταστροφικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Βηρυτό AP

Χάος στη Βηρυτό όπου περισσότεροι απο 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι. 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στις αποθήκες επί 6 χρόνια.

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με την Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. “Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές” εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Βηρυτός. AP
Βηρυτός. AP
 

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια ενώ οι λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Τραυματίας μεταφέρεται μετά από την έκρηξη στη Βηρυτό AP
Το σημείο της έκρηξης. AP
 

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Βηρυτός. AP
 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Βηρυτός. AP
Το σημείο της έκρηξης. AP
 

Η τρομερή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Βηρυτός. AP
 

Πού οφείλεται η έκρηξη

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως  τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Βηρυτός. AP
 

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες. Είναι άγνωστο ακόμη πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν.

Το λιμάνι της Βηρυτού, μετά τη δολοφονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου του 2020. AP
 

Οι εκρήξεις, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ήταν σαν να έγινε σεισμός 4,5 Ρίχτερ.

Μάλιστα, οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές, που ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο.

Ντιάμπ: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Βηρυτός. AP
 

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Βηρυτός. AP

Επιπλέον, κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ το τραγικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Βηρυτός. AP
 

Μεγάλη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν δηλώσει ήδη τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λίβανο που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μετά τις ισχυρότατες εκρήξεις στην πρωτεύουσα Βηρυττό.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός τονίζει: “Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται”.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου. «Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Βηρυτός. AP
Τραυματίες απο την έκρηξη στη Βηρυτό. AP
 

Βοήθεια απο Βρετανία και Γαλλία

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό συγκλονίζουν, ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους Βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Βηρυτός. AP

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.

Βηρυτός. AP

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Βηρυτός. AP

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή.

Βηρυτός. AP
Τραυματίες απο την έκρηξη στη Βηρυτό. AP
Βηρυτός. AP
Βηρυτός. AP
Βηρυτός. AP
Βηρυτός. AP
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version