Live Εικόνα: Φλέγεται το Κίεβο. Σκηνές εμφυλίου πολέμου. Τουλάχιστον 25 νεκροί

default image

"Ντου" των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας – Χιλιάδες Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους – Εκτιμήσεις για πάνω από 1.000 τραυματίες - "Άκαρπη" η μεταμεσονύχτια συνάντηση Γιανουκόβιτς - Κλίτσκο (Pics+Vid)

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 12 είναι πολίτες και οι 9 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει 18 θανάτους.

Εικοσιπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Καρχιλάκη για το τι κρύβεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι

 

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

 

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Ο  Γιανουκόβιτς ο κήρυξε αύριο ημέρα εθνικού πένθους, θέλει νέες συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών.

“Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι”, δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας “Μπιλντ”, της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.

“Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις”, δήλωσε στη “Μπιλντ”.

Ο Γιανουκόβιτς κήρυξε αύριο, Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες στο Κίεβο. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας.

Η έρευνα, η οποία έχει στόχο “ορισμένους πολιτικούς” που δεν κατονομάζονται, αφορά “παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας”, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Γιανουκόβιτς          

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών φαίνεται ότι αυξάνεται, σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς “την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου”. Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν “κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση”. Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά “η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση” προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας “ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις”.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας “δεν θα λύσει αυτή την κρίση”.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, που είχε δηλώσει άγνοια περί της φημολογούμενης χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, σημείωσε πριν από λίγο ότι αυτή έγινε, αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι αυτό που φημολογείται.

Γιανουκόβιτς: Ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης          

Ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να “μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους “δρόμους” και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

“Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα” , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

“Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Παύθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αντικατέστησε σήμερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αφού αυτός διέταξε μια “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της “ειρηνικής διευθέτησης” της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς την λήψη “έκτακτων μέτρων” εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών.

Η καθαίρεση του Βολοντίμιρ Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που η επίσημη εξουσία λέγεται ότι έχει εξαπολύσει μία “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.

Οι στρατιώτες μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους “εξτρεμιστές” που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες έχουν τα δικαίωμα να “περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών” προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει “παράνομες πράξεις”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα