Λιβύη: Ένας νεκρός μετανάστης και 4.000 προσαγωγές σε έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας

Λιβύη: Ένας νεκρός μετανάστης και 4.000 προσαγωγές σε έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας
Σώμα ασφαλείας στη Λιβύη shutterstock

Ένας μετανάστης σκοτώθηκε και 15 τραυματίστηκαν σε έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας στη δυτική συνοικία Γκαργκαρές της Τρίπολης.

Ένας μετανάστης σκοτώθηκε και 15 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης που οδήγησε στην προσαγωγή χιλιάδων μεταναστών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε προχθές Παρασκευή ότι προσήγαγε περίπου 4.000 ανθρώπους και τους μετέφερε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ασφαλείας στη δυτική συνοικία Γκαργκαρές της Τρίπολης.

“Άοπλοι μετανάστες παρενοχλήθηκαν στα σπίτια τους, χτυπήθηκαν και πυροβολήθηκαν. Τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν αναφορές για έναν νεαρό μετανάστη που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε”, δήλωσε η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ζορζέτ Γκανιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε ο ΟΗΕ, οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση ή να ζητήσουν βοήθεια, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ δήλωσε πως είναι “εξαιρετικά ανήσυχος” και καταδίκασε τη χρήση φονικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας και από την αστυνομία κατά παράβαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη έχει γίνει μία από τις κύριες διαδρομές διέλευσης μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης αφότου επικράτησε το χάος στη βορειοαφρικανική χώρα μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

Επί χρόνια, ο ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως οι μετανάστες στη Λιβύη κινδυνεύουν με βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και παράνομη διακίνηση, πως στα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν υφίστανται συνθήκες υγιεινής και πως οι άνθρωποι που εγκλείονται εκεί αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και βία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα