Λιβύη: Κρατούν την ανάσα τους οι κάτοικοι της Τρίπολης, πολύ κοντά οι αντάρτες του Χάφταρ

Λιβύη: Κρατούν την ανάσα τους οι κάτοικοι της Τρίπολης, πολύ κοντά οι αντάρτες του Χάφταρ
Φωτογραφία αρχείου από τη Λιβύη AP

Μόλις 17 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη βρίσκονται πλέον οι αντάρτες του Καλίφα Χάφταρ που απειλεί να πάρει δια της βίας την εξουσία στη Λιβύη. Απομακρύνουν τις δυνάμεις τους οι Αμερικανοί.

Στο χάος κινδυνεύει να βυθιστεί η Λιβύη αφού ακόμα και αμερικανικές δυνάμεις απομακρύνονται από την Τρίπολη μετά την επέλαση του Καλίφα Χάφταρ του οποίου τα στρατεύματα βρίσκονται μόλις 17 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του στρατηγού φαντάζουν ως αυτή την ώρα ανίκητες. Προελαύνουν χωρίς μεγάλη αντίσταση με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να θορυβηθούν και να δώσουν εντολή στις δυνάμεις τους, που βρίσκονται στη χώρα, για οπισθοχώρηση.

Την ίδια ώρα ιταλική πετρελαϊκή εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση των περιοχών της χώρας που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το προσωπικό της ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, που βρέθηκε στη Λιβύη, τόνισε ότι αποχωρεί με “βαριά καρδιά και εξαιρετικό ανήσυχος”.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να οργανωθούν στρατιωτικά γύρω από την Τρίπολη για να αποτρέψουν την εισβολή των ανταρτών του Χάφταρ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να απωθήσουν τους αντιπάλους τους.

Μετά τη θανάτωση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κανονική χώρα. Η αστάθεια βασιλεύει και οι κάτοικοί της μεταναστεύουν μαζικά, κυρίως προς την Ιταλίοα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα