Λιβύη: Ο εμφύλιος, ο πολέμαρχος Χαφτάρ και η Τουρκία που είδε φως και μπήκε

Λιβύη: Ο εμφύλιος, ο πολέμαρχος Χαφτάρ και η Τουρκία που είδε φως και μπήκε
Στρατιωτικές δυνάμεις στην Τρίπολη της Λιβύης AP

Μετά την εντολή για κατάληψη της Τρίπολης από τον στρατάρχη Χαφτάρ όλα πλέον είναι ανοιχτά. Ανάλυση από τον Δρ. Διεθνών Σχέσεων Ηλία Τασόπουλο.

Τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και τα νέα δεδομένα που φέρνει η συμφωνία Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φαρέζ ας Σάρατζ, εξήγησε ο Δρ. πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Ηλίας Τασόπουλος, μιλώντας στο News 24/7.

Όπως τόνισε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μη προβλέψιμες λόγω του γεωμορφολογικού εδάφους της χώρας και της σύστασης του πληθυσμούς της, ενώ υπογράμμισε πως η υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία με τους όρους που έγινε φανερώνει τη δυσμενή θέσης της.

“Κλειδί” η αεροπορική υπεροχή

“Ο εμφύλιος μαίνεται και οι δύο πόλοι είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φαρέζ ας Σάρατζ και οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκ των πραγμάτων η δύναμη του στρατηγού Χαφτάρ είναι σημαντική και είναι δύσκολο να υπάρξει απάντηση αν αποφασίσει να προελάσει στην Τρίπολη. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της μάχης θα παίξει η αεροπορία και εκεί στοχεύει η Τουρκία, στη δυνατότητά της δηλαδή να παρέχει φτηνές λύσης αεροπορικής μάχης. Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία δείχνει πόσο πιεσμένη είναι για να υπογράψει αυτό το μνημόνιο με αυτούς τους όρους και ουσιαστικά να βασίζεται στην Τουρκία” σημειώνει ο καθηγητής λέγοντας “η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί τυχοδιωκτικά την κατάσταση προς πρόσκαιρο όφελός της και είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης”.

Στοίχημα η διατήρηση της εξουσίας και όχι η κατάληψη

Ο κ. Τασόπουλος παρά τους στρατιωτικούς συσχετισμούς στο έδαφος υπέρ του στρατηγού Χαφτάρ επισημαίνει πως διαχρονικά στη Λιβύη το δύσκολο εγχείρημα είναι η διατήρηση της εξουσίας και όχι η κατάληψη, τονίζοντας έτσι τις ιδιαιτερότητες του γεωμορφολογικού εδάφους και τη σύσταση του πληθυσμού της χώρας, ενώ υπογραμμίζει πως για τη Δύση θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει έναν πολέμαρχο.

Τέλος, αναφέρει πώς πρέπει να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης πως καταβάλει προσπάθεια για πολιτικές διεργασίες με στοιχειώδεις όρους εκπροσώπησης και σύνθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version